• Onder barre weersomstandigheden plant wethouder Wendy Ruwhof een appelboom in de boventuin van Verburgt-Molhuysen Staete

    Jet Kooderings

Fruitbomen geplant bij woonzorgcentrum

OOSTERBEEK Stoer met de voeten in de klei, regen en wind trotserend, plantte wethouder Wendy Ruwhof woensdagmiddag twee fruitbomen in de boventuin van Verburgt-Molhuysen Staete aan de Utrechtseweg in Oosterbeek.

Jet Kooderings

Een groep buren, bewoners en vrijwilligers waren ondanks de regen ook aanwezig bij het planten van de eerste bomen van de fruitboomgaard. Het terrein achter Verburgt-Molhuysen Staete was tot voor kort slecht toegankelijk voor mensen die niet goed ter been zijn, omdat het een hellend karakter heeft en er geen paden waren. De enige levende wezens die er vaak kwamen waren de bijen die de bijenkasten al 25 jaar bevolken. Daar is nu verandering in gekomen. In de tuin zijn 250 meter paden aangelegd, de beukenhaag is verlaagd, waardoor er nu mooi uitzicht is op de Schotse Hooglanders in het naastgelegen weiland.

BOOMGAARD De steile helling is afgezwakt, er zijn bollen geplant, compostbakken geplaatst en al het gras is verwijderd. Ook de laurierhaag bij appartementencomplex Marienborgh aan de Schelmseweg is gesnoeid en gedeeltelijk weggehaald, waardoor de bewoners van deze flats nog meer kunnen genieten van hun 'achtertuin', waar al eerder een moestuin werd aangelegd. Met het planten van een appel- en een perenboom werd woensdag het begin gemaakt van een fruitboomgaard, die tien nieuwe bomen zal krijgen.

DRIE JAAR Wendy Ruwhof: ,,Dit project is echt wat we als gemeente willen, een enthousiaste samenwerking tussen vrijwilligers, groen en ecologie". De hele renovatie werd mogelijk gemaakt door het project Samen Scheppen: Groen Verbindt, een samenwerkingsproject van Dorpsplatform Oosterbeek, Stimenz en Verburgt-Molhuysen Staete. Het is een drie jaar durend landelijk project dat in 2016 is gestart en wordt gefinancierd door het Oranjefonds. Eerder organiseerde Woonzorgcentrum Verburgt-Molhuysen Staete al de buitententoonstelling 'Groen Verbindt'.