• Joëlle Kelderman

Fietspad krijgt vloerverwarming

RENKUM Een gedeelte van het nieuwe tweerichtingen-fietspad tussen Wageningen en Arnhem krijgt vloerverwarming. De provincie Gelderland is akkoord gegaan met het voorstel om hiervoor restwarmte van Parenco te gebruiken.

Pieter Ploeg

Het nieuwe fietspad loopt langs Parenco, door de Jufferswaard en een stukje Natura 2000-gebied bij de Nederrijn in Renkum en Wageningen. De twee gemeenten hebben hiermee een Nederlandse primeur. De snelfietsroute heeft een lengte van 1,7 kilometer en loopt door een beschermd natuurgebied.

Het is voor het eerst dat in Nederland een fietspad wegdekverwarming krijgt. Door het wegdek te verwarmen hoeft de provincie 's winters niet meer te strooien op dit deel van de snelfietsroute tussen Wageningen en Arnhem. De Gelderse gedeputeerde Conny Bieze verwacht dat het project in de loop van volgend jaar is afgerond. Bieze: ,,We willen dit snelfietspad op een zo duurzaam mogelijk manier aanleggen. En we hebben met Parenco onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en de risico's. De uitkomsten zijn positief en de techniek zorgt voor een temperatuurdaling van de restwarmte die uiteindelijk afvloeit in het oppervlaktewater. Ook hoeven we in de winter minder strooitzout te gebruiken en dat heeft een positief effect voor het onderwatermilieu en de flora en fauna in het Natura 2000 gebied."

De aanleg van het fietspad met vloerverwarming betekent ook winst op het gebied van tijd, veiligheid en beleving. Het bestaande traject wordt door het nieuwe pad zo'n 600 meter korter. Bovendien moeten fietsers in de huidige situatie nog tweemaal de drukke N225 oversteken. Straks hebben zij een autovrij fietspad.