• Fotografie Jan Boelens

Femke Halsema presenteert boek in De Klipper

OOSTERBEEK De Klipper stond vorige week dinsdagavond geheel in het teken van oud-politica Femke Halsema. Op uitnodiging van Bibliotheek Veluwezoom en boekhandel Meijer en Siegers gaf ze een inkijkje in haar politieke carrière in een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse politiek. Haar pas verschenen boek Pluche stond centraal. Gespreksleider en 'aanjager' van het geanimeerde gesprek was oud-burgemeester Jean Paul Gebben.

Feike Klomp

 

De opzet van de gespreksavond met Femke Halsema had veel weg van het televisieprogramma 'Hier is… Adriaan van Dis'. In dat programma ontving Van Dis schrijvers die over hun boek in gesprek gingen. Jean Paul Gebben had in ieder geval dat beeld voor zich, zo trapte hij het gesprek met Femke Halsema af, en schonk twee glazen water in. Gebben en Halsema, een bijzondere combinatie. Gebben liberaal, Halsema links-liberaal, beiden met roots in Twente/Overijssel. Samen in gesprek.

 

PROMINENT Politicus in Den Haag zijn. Daar heb je naast je idealen ook lef voor nodig. Het zat Femke Halsema in Den Haag niet altijd mee. Nadat ze in 1998 door Paul Rosenmöller werd gevraagd om zich te kandideren voor de lijst van GroenLinks, nam haar carrière een vlucht. Hoewel, ook met vallen en opstaan. Tijdens de verkiezingen van 2003 was ze lijsttrekker maar de partij verloor twee zetels. Bovendien kreeg ze ook te maken met twee politieke moorden en de opkomst van de PVV. Verder lukte het GroenLinks maar niet om mee te regeren. ,,Sowieso constateer ik dat Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog geregeerd en gedomineerd wordt door klassieke partijen als CDA, PvdA en VVD. Zij zijn altijd prominent aanwezig. Dus met die 'linkse elite' valt het ook allemaal wel mee", doelend op het imago van GroenLinks.

 

PANIEK Gebben vroeg haar ook om uit eigen werk voor te lezen. Ze haalde daarbij haar eerste lijsttrekkersdebat aan dat ze fraai beschrijft. De nietsvermoedende televisiekijker dacht toen misschien: dat loopt met Femke wel los. Daar staat een slimme moderne vrouw die met krachtige taal de boodschap van GroenLinks vertaalt.

De realiteit van Femke is anders: ,,Zenuwen, ik kan dit niet, ik kan dit niet. Alles trilt. Ik moet aan mijn lichaamsbeheersing denken, herhaal ik steeds. Wat moet je niet zeggen, wat wel. Ik moet precies daar staan zodat de camera mij goed oppikt. Het debat zelf dan. Paniek slaat toe. Het gaat fout. Achteraf bleek dat ik samen met Mat Herben roemloos als laatste was geëindigd."

 

OPENHARTIG Aan het einde van de gespreksavond kregen bezoekers de gelegenheid om vragen aan Femke Halsema te stellen en haar boek aan te schaffen.

Het boek Pluche is de persoonlijke en openhartige autobiografie van Femke Halsema over haar jaren in de landelijke politiek. Halsema zat meer dan 12 jaar voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Zij nam op 17 december 2011 afscheid van de politiek.