• Feike Klomp

Expositie Heveafabriek bij Hubo Willemsen

DOORWERTH Hubo Willemsen uit Doorwerth laat vanaf zaterdag 21 maart alle 'Hevea-harten' sneller kloppen. Dan opent wethouder Erik Heinrich van de gemeente Renkum een unieke expositie over alles wat met de voormalige Heveafabriek in Heveadorp te maken heeft. Een week lang is Hubo Willemsen omgetoverd tot een heus Hevea-museum.

Feike Klomp

Enthousiast laat initiatiefnemer Marcel Willemsen in zijn winkel een deel van een grote collectie Hevea-spullen zien. Van v-snaren, schoenen tot reclameborden.

OP HEVEADORP Het idee voor de unieke expo ontstond een paar jaar geleden. ,,Ik werd benaderd door Ramon Berlauwt. Hij vroeg of ik interesse had in zijn uitgebreide Heveacollectie."

Deze vraag aan Marcel was niet onlogisch. ,,Mijn vader, George Willemsen, is op Heveadorp geboren en heeft in de fabriek gewerkt. Dat geldt ook voor mijn opa, oma en oom. Dat zeiden wij altijd: je woont 'op' Heveadorp."

BAND Enthousiast geworden door het 'idee alleen al' nam hij de collectie over. ,,Tja, en dan wil je er ook wat mee", legt Marcel uit. Hij bedacht zich geen moment. Achter in de winkel plaatste hij twee vitrines en vulde deze met enkele Hevea-items. Van sportschoenen, laarzen, reclame-uitingen tot een heus exemplaar van de Hevea Heraut. ,,Dat was een soort personeelskrant dat ook naar de bevolking van Heveadorp werd gestuurd."

MUSEUM En nu? ,,Ik vind het belangrijk om de geschiedenis van Hevea levend te houden. De industrie-historie van het bijzondere Heveadorp bewaren en laten zien. Eerlijk gezegd hoop ik stiekem dat er later een klein permanent museum ingericht wordt. Het probleem is de ruimte. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom."

Expositie. Opening zaterdag 21 maart (van 10.00-16.00 uur). Daarna is de expositie tijdens openingstijden van Hubo Willemsen te zien tot en met zaterdag 28 maart.

Internet: www.hubowillemsen.nl