• Hennie van Zuidam bij 'Dorp in de Morvan'

  Marc Nickel
 • Hennie van Zuidam bekijkt 'Huizen met toren'

  Marc Nickel
 • Hennie van Zuidam bekijkt 'Huizen met toren'

  Marc Nickel
 • Hennie van Zuidam bij 'Huizen met toren'.

  Marc Nickel
 • Hennie van Zuidam bekijkt 'Dorp in de Morvan'

  Marc Nickel

Expositie Hennie van Zuidam in LuZoNa

RENKUM Zes kunstenaars uit de gemeente Renkum exposeren beurtelings in een wisseltentoonstelling in de Renkumse lunchroom LuZoNa. Deze hete zomer vullen Hennie van Zuidams warme kleuren de ruimte.

Marc Nickel

Diverse grote schilders lieten hun werken, soms deels, door leerlingen schilderen. Ook Renkumer Hennie van Zuidam (68) liet tijdens zijn leven vooral ánderen schilderen. Bij hem maakte dit echter deel uit van zijn werk als creatief therapeut, in een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg.

BEHANDELING Het tekenen en schilderen maakte deel uit van de behandeling. ,,In de door jou gemaakte kunst zit iets van jezelf'', zegt hij. Door er met patiënten over te praten, hielp hij ze om dingen te herkennen of te herbeleven. ,,Het was mooi als dit tot trots en eigenwaarde leidde, het besef dat ze niet waren afgeschreven als mens.'' Enkelen begonnen erna een opleiding aan de Kunstacademie.

Terwijl diverse cliënten onder zijn 'therapievleugels' hun creaties vervaardigden, stond het schilderen bij Van Zuidam zelf op een laag pitje. ,,Ik was toen vooral druk met mijn gezin en werk.'' Na zijn pensioen pakt hij de penseel weer vaker op.

HIPPIES Van Zuidam begon rond zijn vijftiende te tekenen en schilderen. Een tekenlerares op de middelbare school stimuleerde hem en het paste goed in de tijdsgeest van de hippies en de Rolling Stones. ,,Ik merkte dat ik het fijn vond om op mijn kamer te schilderen en ermee te experimenteren.'' Hij versierde er een muur in zijn kamer mee. ,,Daar waren mijn ouders wat minder blij mee'', zegt hij lachend. ,,Het is er gelijk afgehaald toen ik op mezelf ging wonen.''

Van Zuidam ontwikkelde zich later richting impressionisme, waarbij voor hem de beleving van het moment centraal stond. Hij houdt ervan om door te experimenteren buiten vertrouwde kaders te treden.

SPONTAAN Hij schildert meerdere lagen over elkaar heen. ,,Ik begin met een leeg doek en wil dat een kleur geven, dus schilder ik er een achtergrond op'', zegt hij. Als hij later iets wegpoetst, komt er een andere laag boven. ,,Dat ontstaat soms spontaan.'' Een schilderij kan hierdoor meerdere fasen doorlopen.

Bij diverse werken springen de warme kleuren van het doek je tegemoet. ,,Ik werk graag met primaire kleuren als rood en geel.'' Van Zuidam houdt zich wat op de vlakte over wat dit zegt over zijn eigen emoties. ,,Ik heb veel plezier in het schilderen'', zegt hij met een grijns.

IMPRESSIONISME Al schilderde Van Zuidam tijdens zijn werk als creatief therapeut minder, toch exposeerde hij al in 2004 met een collega. De tentoonstelling bestond toen uit veel impressionistische werken. ,,Vooral de Franse impressionisten als Cézanne hebben me altijd veel aangesproken, als kind al.''

Inmiddels schildert hij meer figuratief. ,,Ik wil meer uitgesproken werk maken'', zegt hij. ,,Ik streef naar het concrete, al wil ik wel mijn eigen stijl behouden.'' De schilderijen hoeven dus niet precies te 'kloppen'. ,,Ik geef mijn eigen draai eraan, zodat ik me onderscheid.''

Meer informatie op www.hennievanzuidam.com.