• Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens
 • Dick Martens

Renkum Downhill weer één groot spetter en glijspektakel

RENKUM Water, dekzeil, een helling en groene zeep. Ingrediënten waarbij niet iedereen direct denkt: 'Hé, daar kunnen we kinderen heel veel plezier mee bezorgen'.  Gelukkig woont Gé Willemsen in Renkum en hij was het die drie jaar geleden Renkum Downhill bedacht. Een spetter- en glijspektakel dat inmiddels is uitgegroeid tot een traditie, waarbij de Renkumse jeugd en inmiddels ook veel volwassenen enorm veel plezier beleven aan het zich op alles wat maar glijden kan, van zwembanden tot rubberboten en van reuze opblaasflamingo's tot luchtbedden, van de zeephellingen naar beneden te 'storten'.

Dick Martens

Het was zaterdagmiddag rond het middaguur wat grauw en grijs boven 'de kuil', in de achtertuin van MFC Doelum. Toch weerhield dat de Renkumse jeugd niet om, gehuld in zwembroek of bikini en 'gewapend' met een zwemband, luchtbed of opblaasbeest, zich te melden bij de inschrijftafel om even later giechelen, gillend of stoer kijkend van de hellingen af te glijden om te eindigen in in een spetterend waterballet onderaan de heuvel.

SUIZEN Inmiddels klonk er tropische muziek uit de speakers en werden de aanwezigen aangemoedigd door speaker Adrie van de Brink om zoveel mogelijk van de banen af te gaan glijden. Zijn woorden waren niet aan dovemansoren gericht. Eenmaal beneden werden de heuvels zo snel mogelijk weer beklommen om opnieuw naar beneden te kunnen suizen. Kou kenden de deelnemers niet, sommigen waren niet meer te stuiten en dingen tientallen keren 'downhill'.

AVONDSPEKTAKEL ,,Geweldig toch?", genoot Willemsen van al die blije gezichten, maar zeker ook van de hulp die hij ook nu weer kreeg en had gekregen van vele vrijwilligers en sponsoren. ,,We zijn er met zijn allen best druk mee, maar ik merk zeker ook, dat veel mensen dit initiatief waarderen. Kijk voor die kinderen doe je het natuurlijk allemaal, dan is het heerlijk om te zien, dat meer mensen ervan genieten, die dan ook of komen helpen of ons steunen door materiaal of geld te schenken. Ook nu heb ik weer ergens groene zeep kunnen ophalen, staat daar boven een tank met 30.000 liter water, krijgen we stroom en water van buurtbewoners en hebben we dit jaar zelfs een enorm zeil, wat nu de kinderbaan is, gekregen. Dat stimuleert om er ook mee door te gaan. Ik ben nu alweer bezig met de volgende editie, ik denk bijvoorbeeld aan een avondspektakel. Maar mijn vrouw tempert mij een beetje: 'Eerst deze editie en dan zien we wel weer verder'. Natuurlijk is dat ook zo, maar zo spoken er altijd ideeën in mijn hoof. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje."

ROZE FLAMINGO En dat er een volgende editie komt zal vele kinderen als muziek in de oren klinken. Wat dat betreft zijn Luca en Noëlle daar een sprekend voorbeeld van. Beiden 9 jaar en een van de eersten die de hellingen trotseerden. Eerst nog wat schuchter. Maar dat was snel over. ,,Ze vinden het geweldig", geniet ook hun moeder. ,,Vorig jaar konden ze er helaas niet bijzijn en dat we hier tegenover wonen, maar dit jaar heb ik ervoor gezorgd, dat we thuis waren en je ziet het, dat was maar goed ook. Ze vinden het geweldig." Luca, gehuld in zijn Ajax-shirt, heeft tussen zijn afdalingen wel 'hel even' tijd om uit te leggen waarom het zo leuk is. ,,Het gaat best snel, dat vind ik leuk. Ook dat het zo mooi spettert." Meer tijd voor een verdere 'spetteranalyse' is er niet, want hij wil weer naar beneden denderen. Ook Lena [7) vindt het 'heel leuk'. De kleine durfal torst een geweldige roze flamingo de grote heuvel op, om vervolgens zonder angst, maar met een brede lach naar beneden re glijden. Of ze niet bang is? ,,Nee hoor, mijn familie is er ook bij en die houden mij wel in de gaten", is haar alles zeggende antwoord.

GENIETEN Duidelijk is in ieder geval, dat Renkum Downhill, door de speaker 'het grootste gratis Renkumse evenement genoemd, 'gewoon' moet blijven. Het voorziet duidelijk in een behoefte en wat is er mooier om zoveel kinderen 'spetterend' te zien genieten. Aan Willemsen en 'zijn' vrijwilligers zal het in ieder geval niet liggen. Daarbij wordt de inventieve ondernemer gesteund door tientallen Renkumse kinderen.