• Circus in de Zorg komt op zondag 1 juli naar Oosterbeek.

    Circus Sijm

Evenement 'Circus in de zorg'

OOSTERBEEK Op initiatief van de Stichtingen Vrienden van de Molenberg, en daarin mede ondersteund door de overige Oosterbeekse verpleeg- en verzorgingstehuizen, vinden er op zondag 1 juli drie circusvoorstellingen op Sportpark Hartenstein plaats. Daarmee doet het project 'Circus in de Zorg' ook de gemeente Renkum aan.

Feike Klomp

De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Molenberg, Dick van Oort, over de circusvoorstellingen: ,,Bewoners van zorginstellingen, verpleeghuizen en eenzame ouderen uit Oosterbeek krijgen de mogelijkheid om te genieten van een feestelijke voorstelling. Het programma is een interactieve voorstelling met clowns en circusartiesten, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Het geheel vormt een bijzondere mix van circusacts, theater en muziek."

CIRCUSSFEER Van Oort: ,,Het doel is om deze mensen de sfeer van het circus opnieuw te laten beleven. Natuurlijk is de circustent rolstoelvriendelijk en is de voorstelling op maat gemaakt voor senioren en gehandicapten. De tent telt 140 zitplaatsen en 30 rolstoelplaatsen. De bezoekers dienen wel zelf te zorgen voor vervoer naar de locatie."

Er staan op deze eerste zondagmiddag van juli drie circusvoorstellingen gepland, dat een initiatief is van Circus Sijm dat met 'Circus in de Zorg' door heel Nederland toert. Circus Sijm (Impresariaat SIJM) werkt met dit project samen met Nationaal Ouderenfonds, Stichting Gouden Dagen en vele andere fondsen. Zo genoten ouderen uit Wolfheze (Het Schild) en Ede (De Klinkenberg) al eerder van het circus, en deed het circus al pakweg 50 andere plaatsen in het land aan.

GRATIS Toch is de belangstelling voor de Oosterbeekse editie is nog niet wat het is. Daar is van Oort transparant over: ,,De belangstelling van de cliënten is op dit moment nog niet voldoende om de tent drie keer te vullen. Daarom worden nu ook andere huizen in de gemeente benaderd, en willen wij alle zelfstandig wonende ouderen, eventueel met een begeleider, oproepen om naar de voorstellingen te komen. Het is gratis voor iedereen. De financiering is namelijk al rond, dankzij nationale en lokale sponsors en de vrienden van de verpleeghuizen.

Sabine Pool, manager bij Stichting Gouden Dagen, eerder over 'Circus in de zorg': ,,Blijdschap, verrassing, ontroering, absoluut talent en veel interactie. Bij Circus Sijm weten ze wat nodig is om ouderen. hoe kwetsbaar ook, blij te maken. Zij geven onvergetelijke gouden momenten. Momenten om nog tijden aan te denken en over te praten." Andere reacties, aldus Circus Sijm: ,,Een hartverwarmend en ontroerend circus. Het circus is een aanrader voor iedere zorginstelling."

'Circus in de Zorg'. Zondag 1 juli. Sportpark Hartenstein, Oosterbeek. Aanvangstijden: 11:00 uur, 13:30 uur en 15:30 uur. Informatie: Dick van Oort. T: 06 53 18 30 68. E: Oort.enz@kpnmail.nl