• Zichtbaar verrast krijgt Masood Eslami het Wagenings Erezilver opgespeld door burgemeester Van Rumund.

    Evelien Rutgers

Eslami verrast met Wagenings Erezilver

WAGENINGEN Afgelopen zaterdag, op de derde dag van het Internationaal Cultureel Iran Festival, werd Masood Eslami spontaan verrast met het Wagenings Erezilver.

Christien Bartels

Vrienden, kennissen en familie hadden zich verzameld en kwamen met tromgeroffel plots het theater Junushoff binnen waar Eslami alweer in voorbereiding was voor de festiviteiten diezelfde zaterdagavond. ,,Mag ik een glaasje water, voordat ik flauwval?", vroeg Eslami, duidelijk niet wetende wat hem overkwam. Maar allereerst zong zijn vrouw Ziba een Iraans lied voor hem, intussen een traantje wegpinkend. Onder de indruk luisterde Eslami in het bijzijn van de groep mensen, inclusief burgemeester Geert van Rumund, die vervolgens het woord nam.

,,Al deze bekende mensen zijn er niet zomaar", begon Van Rumund en vertelde over de geschiedenis van Masood Eslami die twintig jaar geleden naar Wageningen toekwam als vluchteling, samen met zijn vrouw en twee dochters. ,,Op veel terreinen zijn we elkaar tegenkomen, vooral als mens. Als Wageninger heb je op enthousiaste wijze verbinding gezocht met vele mensen en dat ging goed."

INSPIRATOR Eslami werd en is een bekende lokale persoonlijkheid. ,,Met oog voor minderheden, kansen voor jonge mensen die op zoek naar werk zijn en actief betrokken bij de inzet van diverse activiteiten in de stad. Een echte verbinder en inspirator", waren de lovende woorden van de burgemeester.

Ook verwees Van Rumund naar het door Eslami geschreven boek 'Het komt goed' waarin hij zijn levensverhaal, afspelende in Iran en later in Nederland, heeft laten opschrijven. Dat het goed is gekomen met Eslami is duidelijk.

Van Rumund benadrukte de tomeloze energie van Eslami. ,,Hoe krijgt hij het steeds voor elkaar?" Naast het allereerste Internationale Culturele Festival, georganiseerd door City of Cultures, met dit jaar Iran in de schijnwerpers, is Eslami actief betrokken geweest bij de organisatie van het Honga Rijn festival in 2014, het Belmonte festival, de viering van 750 jaar stad in 2013 en vele andere activiteiten.