• Mseum De Casteelse Poort

Eppo Doeve: Terug in Wageningen

WAGENINGEN Museum De Casteelse Poort legt op dit moment de laatste hand aan een tentoonstelling over Eppo Doeve, één van Nederlands bekendste tekenaars. Ze doen dit in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en afficheontwerper en -verzamelaar Gielijn Escher. Doeve studeerde in Wageningen en begon hier zijn carrière. ,,We hebben heel veel materiaal kunnen vinden over de Wageningse periode van Doeve", schrijft De Casteelse Poort. De opening vindt plaats op zondag 19 mei om 16.00 uur.

Eppo Doeve (1907-1981) was één van de bekendste en meest geliefde Nederlandse tekenaars. Hij is te kennen van een haast eindeloze reeks affiches, boekomslagen, illustraties in romans en dichtbundels, vignetten, politieke en journalistieke tekeningen, spotprenten, advertenties en illustraties bij reisverslagen. Hij werkte voor het reclameblad Meer Baet, voor de Groene Amsterdammer, de Haagsche Post, Vrij Nederland en vele jaren voor Elseviers Weekblad en voor de AVRO-bode. Hij maakte affiches onder andere voor Heineken, Philips, Artis, het Holland Festival en de HISWA. Zijn talent was dat hij zich iedere stijl kon eigen maken Zo begint hij in de jaren veertig ook vrij te schilderen in een magisch realistische stijl. Voor bedrijven, gemeentes en ministeries maakte hij grote wandschilderingen.

Minder bekend is dat zijn carrière begon in Wageningen, waar hij vanwege een toekomst als theeplanter in 1927 vanuit Bandung naar toe kwam om Koloniale Landbouw te studeren. Hij stortte zich vol overgave in het studentenleven en was lid van twee studentenverenigingen. Al snel zette Doeve zijn aangeboren artisticiteit in voor het maken van tekeningen voor een studentenblad en -almanak. Ook ontwierp hij affiches en toneeldecors en was lid van de Ceresband. Met een boezemvriend deelde hij een passie voor auto's, filmen en jazzmuziek. Dit laatste brengt hem in 1929 in geldnood. Hij solliciteerde bij het Amsterdamse reclamebureau De la Mar en werd aangenomen. Dit werk deed hij tot in 1932 naast zijn studie. Het betekende de start van zijn latere zeer succesvolle tekencarrière

De tentoonstelling laat werken zien uit Doeve's gehele oeuvre, met speciale aandacht voor werken gerelateerd aan Wageningen. Ook nooit eerder getoonde werken uit particulier bezit zijn in de tentoonstelling te zien. Jop Euwijk, Doevekenner en conservator bij Beeld en Geluid en Frans Leidelmeijer, auteur, kunstkenner en oud-medewerker van Tussen Kunst en Kitsch houden tijdens de opening een inleiding op het leven en werk van Eppo Doeve.