• Barokconcert door Ensemble 'Il Presente' in de Remonstrantse Kerk in Oosterbeek.

    berrydereusfotografie.nl

Ensemble 'Il Presente' in de Remonstrantse kerk

OOSTERBEEK ,,Het is een verlaat kerstprogramma", lichtte één van de leden van het ensemble toe, maar op de derde kerstdag was dit geen probleem. Voor een barokensemble is deze kerk een uitstekende locatie, met een mooie akoestiek. Het is het tweede concert in de reeks van zes in dit winterseizoen. De musici zijn: Ivette van Laar, sopraan, Gerdien Romeijn, traverso, Inja Botden, cello en Pauline Schenck, klavecimbel.

Maria Koster

Er werd aandacht besteed aan componisten die in deze tijd helemaal tot hun recht komen. Georg Philipp Telemann en J.S. Bach met beide zonen Johann Christoph Friedrich en Carl Philipp Emanuel. De vier musici beheersten hun partijen uitstekend en de balans was prima. De bezoekers konden de teksten van de liederen meelezen en dat is altijd een prettige bijkomstigheid. De aria 'Lauter Wonne, lauter Freude' was een uiting van de gemoedsrust van de componist, maar ook stond hij bol aan vermaningen voor een verkeerde levenswandel. 'Het wereldse lachen eindigt in eeuwige onrust en spijt', zo zong de sopraan, maar gelukkig wist Bach de angst om te zetten naar het licht van de sterren, dat licht en heil brengt.

Vooral in het middenregister is haar stem op z'n best; helder en warm. Op het klavecimbel werd als intermezzo een prelude gespeeld uit 'Das Wohltemperierte Klavier', ingetogen en meditatief en na het slotakkoord volgde wederom een aria van Bach, de bekende 'Echo-Aria'. De klankkleur van de traverso sloot prachtig aan bij het vocale gedeelte. Inja gaf een uitleg over de cello en de cello piccolo, een niet vaak gebruikt instrument. De klank lijkt op die van de viola da gamba en wijkt af van de 'normale' celloklank. De fluit liet zich horen, zoals hij in de baroktijd geklonken moet hebben.

Veel waardering was er voor de gedreven musici. ,,Omdat u zo lang geklapt heeft, zullen we nog een toegift geven", lachte Ivette. Het werd het lied 'Süsse Stille' van G.F. Händel, ook passend in dit barokprogramma. Het volgende concert is 17 januari met Ensemble 'La Forlana', aanvang om 15.00 uur.