• Foto: AberMedia

Eis: Acht jaar cel voor overval en inbraken

WOLFHEZE Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem een gevangenisstraf van 8 jaar geëist tegen een 19-jarige man uit Ede. Hij wordt verdacht van een overval in Ede en meerdere inbraken, onder meer in Wolfheze.

De man wordt verdacht van poging doodslag op twee medewerkers van een Texaco-tankstation aan het Soembaplein in Ede en van de overval op dit tankstation op 4 januari 2015. Bovendien wordt de man verdacht van meerdere woninginbraken in Ede, Bennekom, Otterlo, Wolfheze en Barneveld, in de periode van november 2014 tot en met april 2015. Voor de verdenking tegen de verdachte van een andere overval op een bloemenzaak in Ede op 2 december 2014 heeft de officier van justitie vrijspraak geëist.

ERNSTIG GEWOND De verdachte kwam zondagavond 4 januari 2015 het tankstation aan het Soembaplein in Ede binnen met een pistool in zijn hand. Hij schiet en er ontstaat een worsteling tussen de verdachte en de twee medewerkers van de Texaco. De dader blijkt tevens een mes mee te hebben genomen en steekt met dat mes één van de medewerkers twee keer in zijn rug. De andere medewerker steekt hij twee keer in zijn buik en zijn bovenbeen. Beide medewerkers raken ernstig gewond en moeten per ambulance naar het ziekenhuis en moeten beiden geopereerd worden. De verdachte vertrekt zonder buit.

Kort na de overval vindt de politie in de directe omgeving van het tankstation de broek van de verdachte, die hij gedragen heeft tijdens de overval. Het Buurtpreventieteam vindt later ook de bivakmuts, jas en bodywarmer in een afvalcontainer. Uiteindelijk kon dankzij DNA-onderzoek een spoor gevonden worden naar de 19-jarige verdachte. Hij is in mei 2015 aangehouden in het Huis van Bewaring, waar hij gedetineerd zat voor andere delicten.

Alles afwegende vindt de officier van justitie een eis van acht jaar gevangenisstraf passend.