• Eugene Leenders
  • Eugene Leenders
  • Eugene Leenders

'Eindelijk voel ik me bevrijd '

OOSTERBEEK Hoog en Laag.nl publiceerde vorige week als eerste in Nederland de brief van de Inspectie Gezondheidszorg (IGJ) met ruimhartige excuses voor orthopeed Piet van Loon. Eindelijk eerherstel, na tien jaar doffe ellende. De hele week stond de Oosterbeker in de nieuwsschijnwerpers.

Eugene Leenders

Orthopeed Piet van Loon stuurt zijn wagen over de A1 richting Mediapark. De avondspits is al begonnen, het is druk op de weg. Zijn interview bij Omroep Gelderland is een beetje uitgelopen. Naast hem zit zijn onafscheidelijk adviseur en vriend Andre Soeterbroek druk te bellen.

Plotseling gebaart hij dat Van Loon een parkeerplaats moet oprijden. De chirurg schudt nee, hij wil niet te laat komen. ,,Stoppen", zegt Soeterbroek: ,,Ronnie wil even met je spreken".

Van Loon zet de wagen stil ter hoogte van Naarden en pakt wat nerveus de telefoon. ,,Goedenavond mevrouw Van Diemen met Piet van Loon". Ronnie is Ronnie van Diemen de inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd die de excuusbrief ondertekende. Nog nooit heeft hij haar gesproken.

Het is een gesprekje van enkele minuten. Even overleggen ze over het live interview op de radio over een half uur. Van Loon in de studio van de NPO en Van Diemen hangt telefonisch.

MEDIAPARK Net op tijd arriveren ze op het Mediapark in Hilversum. Van Loon krijgt een kopje thee, haalt even heel diep adem en laat zich door presentatrice Lara Rense enigszins op zijn gemak stellen. Dan gaat het rode lampje branden als teken dat hij in de uitzending zit. ,,Ik voel me eindelijk bevrijd." ,,Bevrijd waarvan?", vraagt Rense. ,,Ik voelde me eigenlijk al die jaren gegijzeld. Onze beroepsgroep van orthopeden is klein. Iedereen wist dat de Inspectie mij aan het onderzoeken was, en niemand wist precies hoe het in elkaar zat. Tot vandaag."

Tien jaar was hij een speelbal van de Inspectie en ziekenhuis Rijnstate. Een melding of hij onverantwoord opereerde werd na drie jaar afgesloten, zonder oordeel, zonder onderzoek, zonder conclusies, zonder rapport. Een vernietigend rapport van de Nationale ombudsman twee jaar later verdween in de la. Vorig jaar kwam er toch nog een gesprek met excuses. Nu, na tien jaar 'bungelen', is er de officiële brief namens minister Hugo de Jonge.

AFFAIRE Journalist Eugene Leenders volgt de affaire rond Piet van Loon al een aantal maanden. Als freelancemedewerker publiceerde hij als eerste drie pagina's in de Hoog Laag. Van Loon is er mee in zijn nopjes. Vierduizend kranten, huis aan huis verspreid, die hem in zijn eigen geliefde dorp rehabiliteren.

Direct daarna werd het nieuws opgepikt en hoe. Omroep Gelderland en dagblad de Gelderlander kwamen hem uitvoerig interviewen. In de loop van de middag publiceerde Rinke van den Brink van de NOS zijn verhaal op NOS.nl, zette het op Teletekst en deed verslag op de radio. Direct volgde het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) met drie berichten. Dat werd weer overgenomen door nagenoeg alle media in Nederland.

Van Loon kan er echt van genieten. Thuis legt hij zijn telefoon snel weer aan de lader. Whatsapp en de mail piepen onophoudelijk. De bloemist uit het dorp kent het adres inmiddels uit het hoofd. Zijn kleine woonkamer vult zich met boeketten. Alleen ziekenhuis Rijnstate houdt zich angstvallig stil. Het knaagt aan hem, maar hij wil het plezier op dit moment niet laten bederven.

ADRENALINE De Volkskrant belt of ze na het nieuwsartikel nog een gedegen achtergrond mogen maken, vrijdagochtend. ,,Neen", dat moet een paar uurtjes wachten, de VOC is heilig. De Vrijdag Ochtend Club, een kleine tien medici, specialisten en een filmmaker die al jaren met elkaar een stevig rondje tussen de 60 en 100 kilometer fietsen. Van Loon wil ze bedanken voor hun niet aflatende steun en het is ook wel even goed op de adrenaline eruit te fietsen. Gewoon even steil omhoog langs de Westerbouwing.

De bijdragen van journalist Eugene Leenders zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties.