• Christien Bartels
  • Christien Bartels
  • Christien Bartels

Eerste kandidaten opgesloten in kooien op Markt

WAGENINGEN Vanochtend om 10.00 uur sloot burgemeester Geert van Rumund op de Markt de eerste twee kandidaten op voor de landelijke actie Lock me up – Free a girl. Een organisatie die strijdt tegen gedwongen kinderprostitutie in Azië. Het doel is geld inzamelen om de vaak nog erg jonge meisjes te kunnen bevrijden en een andere toekomst te bieden.

Christien Bartels

Wageningen doet voor de eerste keer mee. Remco van Dijk van Café de Tijd stelde zijn locatie, het buitenterras, beschikbaar. Vanaf vandaag tot en met zaterdag 19 mei kunnen mensen langskomen om geld te doneren. Burgemeester Van Rumund wenste de eerste kandidaten, meditatielerares Laura Jonker en plaatselijke onderneemster Linda Lingbeek, veel succes toe met twaalf uur vastzitten in twee kooien voor het publiek.

Gedurende deze twaalf uur mogen ze alleen uit de kooi als ze naar het toilet moeten. Over zes uur krijgen ze een beetje rijst en water. In ruil voor een donatie kun je vandaag een kwartiertje mediteren bij Laura Jonker in de kooi of terecht voor een gesprek bij Linda Lingbeek. Ook maakt ze naamarmbandjes met kralen voor kinderen. ,,De aanleiding is verschrikkelijk, maar je moet het voor jezelf leuk maken." Om geld te verzamelen kunnen mensen ook lootjes kopen voor dagprijzen en een grote trekking aanstaande zaterdag. Lingbeek hoopt dat er per locatie minimaal 25000 euro opgehaald kan worden. "De teller staat nu op ruim 4300 meisjes die bevrijd zijn."

Lingbeek is samen met Hannie Preuter 365 dagen ambassadeur voor Wageningen. Preuter: ,,Het houdt niet op na deze actie. Het is super dat we tien gemotiveerde deelnemers hebben gevonden. Ze hoopt de actie echter volgend jaar weer te kunnen houden. ,,Het lijkt makkelijk om even twaalf uur te gaan zitten, maar het is kwetsbaar." Om dit te voelen neemt Preuter aanstaande vrijdag zelf ook plaats in de kooi. Jonker bevestigt: ,,Het meest rare is dat je als een aapje in de kooi zit. Iedereen kijkt naar je." Omdat ze gelooft in verandering van binnenuit doet ze mee.

Deelnemers ondersteunen en zien hoeveel er opgehaald is? Ga naar https://www.lockmeup.nl/deelnemers/ Ook kan er op veilingstukken geboden worden, zoals een meeloopdag met de burgemeester. Of nuttig een driegangenmenu bij Café de Tijd.