• Suzan van Loenen

Een rustige jaarwisseling voor huisdieren én baasjes

RENKUM Het is een langlopende, Nederlandse traditie met voor- en tegenstanders: vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Half december begint het knallen, totdat het met oud en nieuw los mag. Maar dieren kunnen hier behoorlijk veel last van hebben. Dat weet Thijs Devlin van de dierenambulance Nederrijn ook: ,,We hopen op een rustige jaarwisseling."

Suzan van Loenen

Elk jaar zien ze bij de dierenambulance Nederrijn het aantal vermissingen van huisdieren stijgen in december. Rond de feestdagen lopen meer dieren weg van huis, onder andere doordat ze schrikken van vuurwerk. ,,Honden en katten kunnen behoorlijk angstig zijn voor de harde knallen", vertelt Thijs. De dierenambulance-medewerker geeft graag tips. ,,Zet de radio of televisie aan en of doe bijvoorbeeld de gordijnen dicht om de prikkels voor je huisdier te verminderen."

Maar het belangrijkste volgens Thijs is je dier vooral zijn eigen ding laten doen. ,,Wil jouw hond onder de tafel liggen, dan voelt dat als een veiligere plek. Laat dat vooral gebeuren." En huisdiereigenaren moet zich vooral ook niet te druk maken. ,,Baasjes zijn vaak banger dan hun dier en verzinnen de gekste dingen om hun dier minder bang te maken", vertelt de medewerker van de dierenambulance. ,,Dieren nemen die angst snel over. Als je zelf kalm bent, breng je dat over op je huisdier."

Maar sommige mensen zoeken met hun dier toch liever de rust op, bijvoorbeeld op een vuurwerkvrije camping. Mirella Schouten van SVR-camping de Boersberg in Doorwerth vertelt: ,,Onze camping ligt in het buitengebied, waar het sowieso rustiger is. Sinds een paar jaar is onze camping ook vuurwerkvrij, wat betekent dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden op ons terrein. Mensen met een angstig huisdier kunnen bij ons terecht."

Blijf je met de jaarwisseling thuis met je huisdier en gaat het toch mis? Dan kan je natuurlijk contact zoeken met de dierenambulance. Thijs: ,,Als het echt nodig is, bel vooral en bel snel. Als een dier dan gevonden wordt, kunnen we het zo snel mogelijk herenigen met de eigenaar." Bij de dierenambulance hopen ze op een rustige nacht, waarin huisdieren vooral veilig thuis bij hun baasje kunnen zijn.