Echt lente

RENKUM Maandag ging de lente officieel van start. Maar het weer was toch een beetje in de mineurstemming. Ik heb de zon de hele dag niet gezien. Bovendien regende het in de ochtend en in de avond flink. Dat was dan wel weer goed voor het gazon. De koeienmestkorrels konden netjes inregenen. Een beetje voorkennis van het weer kan zomaar zijn voordelen hebben. Overigens was het zeker niet koud. Overdag kwam het kwik met gemak boven de 10 graden. De zachte lucht werd ons land binnengeblazen door een stevige zuidwester.

Deze week worden de weerbordjes verhangen. Hogedrukgebieden gaan het weer bepalen. Deze ontwikkeling brengt de wind bij ons in de noordoosthoek. In de winter is dat een koude windrichting maar in het voorjaar zijn de scherpste kantjes er doorgaans wel van af. De zon heeft overdag al voldoende kracht om de atmosfeer lekker op te warmen. De komende dagen wordt het overdag toch al gauw een graad of 12. Alleen woensdagochtend vroeg zijn sommige weilanden misschien een beetje berijpt. Maar van gladheid zal geen sprake meer zijn.

Een wind uit het noordoosten gaat vaak samen met drogend weer en flink wat zon. Of dat nu ook uit komt is nog niet helemaal zeker. Boven het zuidwesten en later ook boven het oosten van Europa zijn deze week lagedrukgebieden actief. Uitlopers proberen misschien toch nog net wat bewolking onze kant op te sturen. Als het al tot een buitje komt, zal het niet veel om het lijf hebben. Juist voor het komende weekeinde staan de seinen voor de lentezon op groen in de meeste weerkaarten. Dus misschien wordt dat een mooie compensatie voor het afgelopen weekend. Toen zag de lucht vijftig tinten grijs met gedurende vijf minuten ook een streepje blauw.

Volgende week blikken we in de laatste wintercolumn van dit seizoen nog even terug op de voorbije winter. Want het lijkt misschien al lang geleden, de strooiwagens van de ACV hebben in de wintermaanden toch heel wat rondjes gereden. Veel meer dan in de vorige winters.