• Rindert Keestra
  • Rindert Keestra

Duo Passabien speelt barokmuziek

OOSTERBEEK Het duo Passabien bracht zondag een gevarieerd programma met barokmuziek voor blokfluit en klavecimbel. Het is een debuut van blokfluitiste Sabine d'Hont en Pauline Schenck, klavecimbel. Beiden spelen in verschillende samenstellingen en nu, in de Remonstrantse kerk treden ze voor het eerst als duo op. De kerk is tot de laatste plaats bezet en het wordt een geslaagde 'oude-muziek' middag.

Maria Koster

Beide dames spelen achter elkaar door, zonder pauze. Wel geven ze tussendoor een korte uitleg over de stukken en vooral over de instrumenten. Sabine kiest voor elk stuk een passend instrument. Ze bespeelt zes verschillende blokfluiten. In haar soloprogramma 'Stemmingen' combineert ze zes eeuwen muziek op negen verschillende blokfluiten met zeer uiteenlopende poëzie van een dertigtal dichters. Samen met Pieter-Jan Belder maakte ze een solo-cd met barokmuziek van ondermeer Händel en Telemann en met Ensemble La Dauphine de cd Doux Rossignols met Franse barokmuziek.

Pauline is een veelgevraagd continuspeler, klavecimbel en kistorgel, bij koren en orkesten en tevens coacht ze een aantal barokensembles. Ze heeft in Arnhem een bloeiende lespraktijk en met veel plezier draagt ze haar kennis van het klavecimbelspel over op haar leerlingen. Het programma van dit optreden bestaat uit werken vanaf 1600 tot 1750. De Tambourin uit de Sonate 'La Baussan' van De Lavigne zet gelijk de toon. De kerk leent zich prima voor kleine bezettingen, zoals dit duo. Van Couperin klonk de Sarabande en Chaconne, als klavecimbelsolo. Ortiz schreef een Ricercada sobre Doulce memoire. Hierin hebben de altblokfluit en de sopraanblokfluit een grote rol.

Natuurlijk ontbreken Bach en Telemann niet in een barokprogramma. Vier delen uit de Fantasie in b van Telemann worden door Sabine prachtig vertolkt. Met het eerste deel uit de orgelsonate voor altblokfluit en obligaat klavecimbel wordt het recital afgesloten. Dan wordt het dringen op het podium, want velen willen nog even de instrumenten bekijken.

Volgende concert is op 18 februari, 15 uur. Dan spelen Perles Sonores, Dominica Eyckmans, altviool- zang, Pauline Schenck klavecimbel-orgel en Robert de Boer, trompet.