• Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink
  • Koen Wilmink

Drukte op LEEFfestival en koopzondag Wageningen

WAGENINGEN Was het zo dat het LEEFfestival de koopzondag besmette, of andersom? Dat was de vraag tijdens de 33e editie van het festival dat als thema 'Besmettelijk' had. Zeker is in elk geval dat het druk was zondagmiddag in het centrum van Wageningen. Een parkeerplek was moeilijk te vinden en het was schuifelen op de Hoogstraat.

Behalve een overvol programma, werkte ook het weer mee. Met zo'n 23 graden en af en toe een zonnetje er bij was het prima toeven op de Hoogstraat en de Markt Zoals gewoonlijk waren weer muziek, zang, dans, theater, beeldende kunst en alle mengvormen hiervan aanwezig zijn. Het festival was net zoals de 32 vorige edities vrij toegankelijk. De organisatie wil de drempel om cultureel actief te worden zo laag mogelijk maken en kiest daarom elk jaar bewust voor een brede programmering, waarbij zowel professionals als amateurs vertegenwoordigd zijn.

Tijdens het LEEFfestival worden er al enkele jaren LEEFensgrote spellen gespeeld. Ook deze editie werden verschillende van deze spellen gespeeld, waaronder tafelvoetbal en megatwister. Verder gaven Circus Poeha en Charl-Atan voorstellingen, vond er een Silly Zombiewalk plaats en trakteerden de schrijvers van het Wagenings schrijverscollectief iedereen met een heus anagrammen taalspel. Vele activiteiten vinden plaats in de vorm van workshops, of kenden andere vormen van publieksparticipatie.

Ook was er volop ruimte voor muzikaal talent. Zowel op de Hoogstraat en de Markt als bij Lunchcafé De Serre werd volop muziek gespeeld. Hier en daar werd het publiek verrrast door een extra optreden, zoals bij het concert dat vanaf 17.00 uur werd gehouden op het terras van De Serre. Daar gaf een jongetje (zie laatste foto) van een jaar of vier een 'one-man-show'. De band kon dat wel waarderen, net zoals het publiek. Het jongetje was zich van geen goed (of kwaad) bewust, en dat maakte het optreden super aandoenlijk.