• Wilma Sass (rechts) luistert naar een verhaal van mevrouw IJtsma.

    Feike Klomp Tekst

Droom komt uit met boek vol herinneringen

RENKUM Hun droom is uitgekomen. Ze hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Wilma Sass en Sanne van den Born, beiden werkzaam als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg, namen het initiatief voor een geschiedenisboek. Vol met anekdotes en herinneringen. Beide wijkverpleegkundigen koppelden vertellers en schrijvers aan elkaar, met als resultaat een uniek boekwerk met Renkumse en Heelsumse verhalen.

Feike Klomp

Wijkverpleegkundigen van Buurtzorg komen niet alleen bij mensen over de vloer om ze te verzorgen. Ze luisteren ook vaak naar verhalen over 'vroeger en nu'. Het zijn inwoners die niet alleen in hun persoonlijk leven het nodige hebben meegemaakt, maar ook hun dorp zagen veranderen. Huizen en gebouwen verdwenen, raakten in het slop, of kwamen terug in een nieuwe vorm. De vele cafés en pensions sloten, de Nederrijn met de papierfabriek bleef en de middenstand floreerde of doekte zijn boeltje op. Ze hebben het allemaal beleefd.

ZOVEEL VERHALEN ,,Wij horen tijdens ons werk zoveel verhalen", begint Wilma Sass te vertellen. Dat doet ze bij mevrouw IJtsma, een van de vertelsters van een verhaal in het boek. Zij woonde meer dan 60 jaar aan de Doornenkampseweg en zag zowel de buurt als de directe omgeving stap voor stap veranderen.

LEVEN VAN TOEN ,,Samen met mijn collega dacht ik; hoe zou het zijn als we die verhalen kunnen vangen? We besloten om dit boek samen te stellen waarin vertellers over vroeger aan het woord zijn. Ze nemen de lezer mee in hun persoonlijke herinnering aan een gebeurtenis, plek, woning of werkkring. Op die manier krijgt de lezer een kijkje in het leven van toen. Maar het gaat niet alleen maar over vroeger hoor, een enkele keer, zoals in de tekst over de kinderboerderij in Heelsum, gaat het over het nu."

25 INWONERS Mevrouw IJtsma (88) heeft graag aan de totstandkoming van het boekwerk meegewerkt, zo laat ze weten. Al pratend met Wilma blijkt dat ze nog behoorlijk scherp is. Sterker, ze lepelt met gemak allerlei herinneringen op, en geniet daar van. En zo zijn er in totaal zo'n 25 inwoners die hun herinneringen hebben gedeeld.

CADEAUTJE De twee bevlogen wijkverpleegkundigen dragen namens Buurtzorg graag een steentje bij aan een stukje cultuurhistorie en aan verbinding. ,,Wij zien het boek als een cadeautje aan Renkum en Heelsum. Verder is het mooi dat de ouderen ook wat hebben kunnen geven. Daar zijn we ze dankbaar voor."

Woensdag 27 februari staan de initiatiefnemers met een kraam bij de Renkumse Albert Heijn om het boek feestelijk onder de aandacht te brengen. De oplage is 750 stuks (kostprijs 7,50 euro). Daarna zijn de boeken ook te koop bij Woon- en Tuinwinkel Loenen (Groeneweg 76, Renkum) en bij D'Oude Bloemensmidse (Utrechtseweg 72/Heelsum). Informatie: Wilma Sass: w.sass@buurtzorgnederland.com