• Niels Wenstedt
  • Uitgeverij De Kring

Derk Bolt schreef boek over ontvoering

RENKUM 'Hij stopt, pakt een pistool uit z'n broeksband en richt op ons. We schreeuwen om het hardst 'no, no, no'. Ik hoop vurig dat hij niet durft te schieten of dat op z'n minst de kogels hun doel zullen missen. Maar er klinkt geen schot. Alleen mijn hart bonkt oorverdovend.' De in Renkum geboren journalist en televisiemaker Derk Bolt werd in de zomer van dit jaar in Colombia ontvoerd. Dat deed veel stof opwaaien. Bolt schreef er een boek over: Ontvoerd, het complete verhaal. Het boek verscheen vrijdag.

Feike Klomp

Voor deze krant neemt Bolt ruim de tijd om over zijn belevenissen in Colombia en zijn boek te vertellen. Hij heeft het er druk mee, want er is vanuit de media veel belangstelling. ,,Zowel op televisie als op de radio doe ik de komende tijd mijn verhaal over het boek", begint de welbespraakte televisiemaker te vertellen.

SPANNEND Bolt is vooral bekend van het KRO-programma Spoorloos. Daarvoor reist hij al sinds 1995 over de hele wereld. Altijd op zoek om mensen bij elkaar te brengen. Voor Spoorloos komt hij ook al bijna 25 jaar in Colombia. Was dit vroeger nog een gevaarlijk land, tegenwoordig is het er grotendeels veilig. Maar in juni 2017 gaat het dan toch mis. In een achtergebleven gebied in het noorden worden Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender van de weg gehaald door een gewapende guerrillero. Ze moeten hun spullen inleveren en worden te voet meegenomen naar het onherbergzame gebied van de cocaïneboeren. Er volgt een spannende week in gevangenschap, vol onzekerheid of ze het er wel levend vanaf zullen brengen en of de buitenwereld wel doorheeft dat ze zijn ontvoerd.

DOODSBANG Hoe kijkt hij hier allemaal op terug? ,,In het begin waren we natuurlijk doodsbang." Eerst denken de twee Spoorloos-mannen dat een jongeman hun camera wil roven. Er komt een wapen te pas, ze schrikken zich kapot. Het is de opmaat naar een hachelijk avontuur dat ze nooit meer zullen vergeten. Ze blijken in handen te zijn van de Colombiaanse guerrillabeweging ELN.

LOYAAL ,,Eenmaal in de jungle bij de ELN, kregen we iets meer grip op de situatie. Eerst zaten we samen nog te overleggen. Wat doen we? Ontsnappen? Een zinloos idee, want je bent kansloos natuurlijk. We besloten ons als loyale gevangenen op te stellen."

ABSURD En weer later begonnen ze ook de absurditeit van de situatie in te zien. ,,Strijders ongeveer in de leeftijd van mijn kinderen. Het kwam allemaal een beetje onbeholpen over. Maar ze hadden ook kogelgaten in hun kleding, dus het was allerminst een gezellige bijeenkomst."

HULP Bolt en Follender kregen hulp uit onverwachte hoek. ,,Onze ontvoering was groot nieuws op de nationale televisie in Colombia. De ELN kreeg door dat wij niet zomaar rondliepen met een camera. Maar dat we wel degelijk van betekenis zijn. Dat maakte blijkbaar indruk, en dat heeft ook het ijs gebroken."

JINEK Na een week worden ze uiteindelijk vrijgelaten. Eenmaal in Nederland twijfelen ze of ze uitgebreid de media te woord willen staan, doodmoe als ze zijn. Schoorvoetend nemen ze het besluit om de dag erop bij Jinek aan tafel te schuiven. Later stort Bolt zich op het boek: ,,Een manier om het vast te leggen en van me af te schrijven, want het stond allemaal nog op mijn netvlies."