• ANP / El Tiempo

Derk Bolt ontvoerd in Colombia

RENKUM (ANP) Twee Nederlandse journalisten zijn in Colombia ontvoerd door guerrillabeweging ELN. Volgens de Colombiaanse politie en het leger gaat het om Derk Bolt, presentator van het programma Spoorloos en cameraman Eugenio Follender. Derk Bolt (62) komt oorspronkelijk uit Renkum.

Beide namen zijn niet bevestigd door de Nederlandse autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt wel dat twee Nederlandse journalisten ,,tegen hun zin in vastgehouden'' worden in Colombia. Een woordvoerder laat weten dat de zaak de hoogste prioriteit heeft. Om de ontwikkelingen niet te beïnvloeden, wil het ministerie verder niets kwijt. KRO-NCRV, de werkgever van Bolt, kan de Colombiaanse berichtgeving nog niet bevestigen en zoekt uit of hij en zijn cameraman worden vermist.

OP ZOEKVolgens de Colombiaanse krant El Tiempo zijn de twee sinds zaterdag ontvoerd door guerrillabeweging ELN. De ontvoering was in de plaats El Tarra in de noordelijke deelstaat Norte de Santander. De journalisten waren in Colombia op zoek naar een biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

De Colombiaanse autoriteiten eisen de onmiddellijke vrijlating van de twee Nederlanders. Het leger heeft speciale veiligheidstroepen gestuurd om de Nederlanders op te sporen. Met inzet van de luchtmacht wordt het gebied waar de ontvoering plaatshad verkend, staat in een verklaring.

REBELLEN In de regio vlakbij de grens met Venezuela zijn meerdere rebellengroeperingen actief, waaronder ELN, het Nationale Bevrijdingsleger. Vorig jaar ontvoerde de guerrillabeweging in hetzelfde gebied een Spaanse journalist en een aantal Colombianen. Zij zijn allemaal op den duur vrijgelaten.

DERK BOLT Bolt is al vele jaren een bekend gezicht op televisie. Hij werkt sinds 1991 voor het programma dat wereldwijd zoekt naar verdwenen familieleden van Nederlanders, maar presenteerde ook diverse andere programma's.

Derk Bolt werd op 24 mei 1955 geboren in Renkum. Hij studeerde journalistiek in Utrecht. Hij maakte de opleiding niet af, maar kwam wel bij de radio terecht. Hij werkte onder meer voor actualiteitenprogramma Met Het Oog op Morgen. Al snel ging hij ook voor de televisie werken, bijvoorbeeld als redacteur van De Alles is Anders Show.

Als zelfstandig producent maakte hij onder meer Ooggetuige voor RTL4, Wereldwensen voor de NCRV en Lieve Martine voor de KRO. Voor Spoorloos reist hij al jarenlang de wereld over om mensen weer in contact te brengen met familieleden die uit het oog zijn geraakt.

Als presentator is Derk Bolt verder bekend van tv-programma's als Brieven Boven Water, waarin hij brieven uit de 17e en 18e eeuw alsnog bezorgt bij nazaten van de geadresseerden, de reisseries Gezellig naar de Krim uit 2007 en het vervolg Gezellig naar Marokko uit 2008.

GEVAAR NIET NIEUW Spoorloos-verslaggever Derk Bolt belandt tijdens zijn vele reizen vaker in gevaarlijke situaties. Zo werd hij meerdere keren beroofd en stond hij doodsangsten uit tijdens bijvoorbeeld een reis door Bangladesh, waarbij de chauffeur veel te hard reed over hele smalle dijkjes. Het is ook niet de eerste keer dat hij in Colombia is, waar hij volgens de autoriteiten daar afgelopen weekend met zijn cameraman is ontvoerd.

Hij noemde het eerder een ,,prachtig land'', waar volgens hem ,,de aardigste mensen ter wereld wonen'', zo zei hij vorig jaar tegen Metro. En over de reis door Bangladesh vertelde hij in hetzelfde interview: ,,Die dodenrit werd trouwens onderbroken voor een tocht met een veerboot over de Ganges. Met angst en beven zie je hoe vol zo'n boot wordt geladen en in gedachten hoor je al die ANP-stem: 'Bij een ongeluk met een veerboot op de Ganges… en aan boord was ook een cameraploeg uit Nederland'.''

SPOORLOOS Onvermoeibaar speurt Bolt al meer dan 25 jaar naar uit het oog verloren familieleden. Zijn talloze avonturen voor Spoorloos vatte hij samen in columns en boeken als Altijd ergens anders en Groeten uit Verweggistan. Hierin beschrijft de 62-jarige tv-maker zijn ervaringen met slechte hotels, bedenkelijk eten, gammele auto's en vliegtuigen, natuurrampen, sadistische douaniers, corrupte politieagenten en ongedierte.