• Inwoners luisteren aandachtig naar het debat

    Fotografie Jan Boelens

Debat: geen vuurwerk, wel goede discussies

OOSTERBEEK In een volle Oosterbeekse raadzaal vond maandagavond het door Hoog en Laag georganiseerde eerste lijsttrekkersdebat plaats. Aan de hand van een aantal stellingen werden de standpunten van de Renkumse partijen bediscussieerd.Onder aanvoering van debatleider Kees Hoogendijk gingen de fractievoorzitters van de zeven Renkumse fracties over vijf stellingen met elkaar in debat.

Feike Klomp

De opkomst is goed. Er zijn opvallend veel inwoners. Voorafgaand aan het debat kunnen nieuwsgierigen terecht bij een politieke markt in de gang naast de raadzaal, waar alle zeven partijen zich presenteren.

Om klokslag 20.00 uur gaat het publiek er eens goed voor zitten. Na het welkomstwoord door Daan Bleuel, Contentmanager bij BDU, barst het debat los. De fractievoorzitters Pieter van Lent (CDA), Ton de Boer (VVD), Daniëlle van Bentem (GemeenteBelangen), John Bartels (Partij Renkumse Dorpen), Tom Erkens (PvdA) en Jasper Verstand (D66) zijn er klaar voor. Marlies de Groot (GroenLinks) vervangt de door ziekte afwezige Charlotte de Roo.

KAARTEN Na wat aanloopproblemen met het geluid, het debat is ook via livestream thuis te volgen, komt de discussie op gang. De opzet van de avond is als volgt: Kees Hoogendijk laat een stelling zien, waarop eerst het publiek met een groene of rode kaart aan mag aangeven daar voor of tegen te zijn. Vervolgens zet hij twee fractievoorzitters centraal 'in de arena' die daar op kunnen reageren.

PORTEFEUILLEHOUDER De eerste stelling van de avond is: Renkum moet een experiment beginnen met een basisinkomen. Als Hoogendijk het publiek vraagt wat zij hiervan vindt, ziet hij opvallend veel groene kaarten. De tweede stelling is: Renkum in 2040 klimaatneutraal is veel te laat. Uit de discussie blijkt dat deze ontwikkeling voor veel fracties niet snel genoeg kan gaan. Elke maatregel nu al genomen is meegenomen. Tom Erkens (PvdA) pleit ervoor om in een volgende coalitie een speciale portefeuillehouder hiervoor aan te wijzen, om versnippering van beleid te voorkomen.

EVENWICHT De volgende stelling is: Sportclubs moeten zelfstandig hun eigen sportaccommodatie runnen. Daar is de laatste tijd al heel voor over geroepen. Het publiek reageert zuinigjes. Een kleine meerderheid laat de groene kaart zien, hoewel er ook mensen zijn die het niet weten en steken geen kaart omhoog. Na de discussie lijken de meningen in de zaal in evenwicht.

Voordat de debatleider de vierde stelling laat zien, er moet meer geld naar de dorpsplatforms, loopt Daan Bleuel naar een kind in de zaal, want dat is toch opvallend zo tussen het vooral oudere publiek. Hij vraagt wie deze jongeman dan wel is: ,,Ik ben Tristan en vindt de discussie wel interessant." De laatste stelling van de avond is: Er moeten meer toezichthouders op straat komen. Dat ontaardt in een discussie over veiligheid in het algemeen. Hierna is ook hier het publiek verdeeld.

RUIMTE Na afloop van het lijsttrekkersdebat krijgen de zeven lijsttrekkers nog kort de ruimte om hun 'kroonjuwelen' voor het voetlicht te brengen. Hoogendijk sluit het debat af en vraagt of mensen nu van mening zijn veranderd over welke partij ze gaan stemmen. Een aantal geeft aan nu te switchen. Sommigen zweven nog. Conclusie: het debat levert geen vuurwerk op, wel rustige inhoudelijke discussies met ruimte voor ieders opvatting.