• Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp Tekst

De laatste loodjes voor Europaplein Renkum

Feike Klomp

RENKUM Overal zijn stratenmakers druk aan het werk en graafmachines rijden af en aan. Op sommige dagen is er zelfs van zeven uur 's morgens tot negen uur in de avond doorgewerkt. Aannemer Dusseldorp doet er alles aan om het project Europalaan op tijd af te krijgen. Werkvoorbereider Jeroen Hummelink geeft graag uitleg over wat er allemaal is gebeurd.

Hummelink over de bestrating: ,,We gebruiken de andere kant van de bestaande klinkers. De gele desolate kleur heeft daarom plaatsgemaakt voor een donkerder kleur." De verplaatsing van het monument was een uitdaging voor Dusseldorp. ,,De betonnen voet weegt maar liefst 6500 kilo. Met een grote vrachtwagen is het monument in de grond getakeld." Een grondspot zorgt straks voor passende verlichting.

VLOER ,,Het evenementenveld is geschikt gemaakt voor zware voertuigen voor activiteiten", vertelt Hummelink. ,,Daarom is de grond onder het nog aan te leggen gras verstevigd met platen. De speelplaats is ovaalvormig en ligt iets verdiept in het terrein. ,,Kinderen mochten zelf hun speeltuin kiezen. Eerst wordt er een speciale valdempende vloer van bijna vijftien centimeter dik gelegd."

De nieuwe fontein bestaat uit een stuk moderne techniek. Hummelink: ,,Er ligt 450 meter aan waterleiding." Een medewerker van een gespecialiseerd bedrijf over zijn aandeel: ,,In een kelder onder de fontein zorgen speciale pompen voor het rondpompen van het water (35 kubieke meter per uur). Zie het als een repeterend proces met zo min mogelijk waterverlies. Een windmeter stuurt de kracht van de waterstraal. Ook gebruiken we een ontkalkingstechniek en methodes om bacteriën en algen tegen te gaan."

Ondertussen haakt ook Koen Baakman, werkvoorbereider bij architect Buro Poelmans Reesink, aan. Hij vertelt over het groen. ,,Achter de speelplaats richten we (bos)plantsoen in met gras ervoor. Verder komen er elders op het plein vaste plantengroepen. Zo zijn er onder andere haagbeuken geplant." Een speciale tuingroep heeft meegedacht over de groeninvulling. Hummelink: ,,De weg voor de bibliotheek langs is iets verlegd, compleet met een plateau. Verder zijn er meer parkeerplaatsen aangelegd. Bij de hoek de Beyerstraat zijn nieuwe ondergrondse afvalcontainers geïnstalleerd. Al met al een prachtig project voor ons bedrijf waar we trots op zijn."

Aan het einde van de week wordt het werk opgeleverd.

Foto (Feike Klomp Tekst): Jeroen Hummelink is trots op het project in Renkum

Foto: (Feike Klomp Tekst): Een stratenmaker is bezig de fontein te verfraaien

Label:

Europaplein