• Suzan van Loenen

De Kilimanjaro op voor War Child

DOORWERTH Vier dagen per week traint Mustafa Sehic om zijn doel te behalen: het beklimmen van de 5895-meter-hoge Kilimanjaro. In januari doet Sehic, woonachtig in Doorwerth, mee aan de Kili-Challenge voor War Child. Zijn reis financiert hij zelf, het geld dat hij ophaalt met de beklimming gaat volledig naar War Child om oorlogskinderen te helpen. ,,Ik wil iets betekenen voor die kwetsbare groep, de kinderen die het nodig hebben."

Suzan van Loenen

Mustafa Sehic verliet zijn geboorteland Bosnië in december 1994 en vluchtte naar Nederland. Maar als tiener groeide hij op in de oorlog, waar hij alle bombardementen en gevechten meemaakte. Oorlog betekent voor hem meer dan twee vijanden die op elkaar schieten. ,,Geen stroom, geen water, geen medicijnen voor mijn zieke oma: dat blijft je bij." Hij heeft geen trauma's overgehouden aan de oorlog, maar ziet het als een ervaring die hem gemaakt heeft tot wat hij nu is.

Mustafa is een sterke man, vader van drie kinderen, die zijn leven in Nederland zorgvuldig opgebouwd heeft. Wat hij vooral geleerd heeft van de oorlog, is dat je moet zorgen voor elkaar.

,,Als je ergens kan helpen, dan moet je dat doen." Met de Kili-challenge hoopt Mustafa zijn steentje bij te kunnen dragen. ,,Het is triest dat volwassen mensen elkaar nog oorlog aandoen in de 21ste eeuw en dat kinderen daarvan het slachtoffer worden."

War Child zet zich in voor een beter leven van honderdduizenden oorlogskinderen. Met de Kili-challenge moet iedere deelnemer minimaal 2.400 euro ophalen voor het goede doel. Mustafa hoopt zelf iets meer op te kunnen halen: ,,Drieduizend euro is mijn doel. Ik ben inmiddels op de helft met nog een paar maanden te gaan, dus het gaat de goede kant op".

De voorbereidingen voor de Challenge zijn inmiddels in volle gang. De kick-off van de Kili-challenge in september miste Mustafa, maar eind oktober gaat hij op trainingsweekend naar de Ardennen. Daar zal hij andere deelnemers ontmoeten en traint hij samen met hen voor de uiteindelijke uitdaging. Mustafa: ,,Ook krijgen we informatie over wat we allemaal nodig hebben. Ik ben al lijstjes aan het maken, zodat ik in januari niets vergeet."

CONDITIE Daarnaast is hij vaak aan het sporten. ,,Ik vertrouw erop dat ik die top van de Kilimanjaro ga halen, maar ben nu vooral bezig met het opbouwen van mijn conditie. Zo hoop ik onderweg ook te kunnen genieten van de tocht." Want naast dat de beklimming voor een goed doel is, hoopt Mustafa op een mooi avontuur en een toffe ervaring.

Hij vertrekt op 20 januari met het vliegtuig naar Tanzania om een dag later, op 21 januari, te starten met de tocht naar de top van de Kilimanjaro. Tot die tijd zal Mustafa zich inzetten om een hoog bedrag op te halen. Op www.warchild.nl/actie/kili-challenge-2018-0 kunnen mensen op zijn persoonlijke pagina geld doneren voor zijn actie. ,,Alle steun is welkom. Het geld is voor een ontzettend goed doel", sluit Mustafa met een stralende glimlach af.