• Dansende Pietjes in de Concertzaal.

  Marc Nickel
 • Dansen voor Sint

  Ritmiek Muziek / Mariska Aalders
 • Dansvoorstelling voor de Sint

  Ritmiek Muziek / Mariska Aalders
 • Sinterklaas en Pieten

  Marc Nickel
 • Dansshow Sinterklaas

  Marc Nickel
 • Danspieten in actie

  Ritmiek Muziek / Mariska Aalders

Dansende Sint in Concertzaal

OOSTERBEEK Ritmiek Muziek hield afgelopen zaterdag in samenwerking met Willemsen Stage Management en de Concertzaal een dansshow voor Sinterklaas. Tientallen kinderen vertoonden er hun danskunsten voor de Sint, waarna ze nog een keer los gingen in de 'Pietendiscooooo'.

Marc Nickel

Een meisje neemt brutaal plaats in de stoel, die is gereserveerd voor Sinterklaas. Ze kijkt nog eens om zich heen. Niemand die naar haar opkijkt, geen mens lijkt haar actie te zien. De dansjuffen zijn druk bezig om hun dansertjes en danseresjes naar de juiste plaatsen te dirigeren.

SPRINGEND Op de vloer van de Concertzaal is met cijfers aangegeven in welke volgorde de jonge Danspietjes op zullen treden. Sommigen zijn in staat om stil te blijven zitten, anderen houden hun zenuwen minder goed in bedwang. Al springend verplaatsen zij zich over het voorste deel van de zaal.

Achterin de zaal drommen ouders, opa's, oma's en andere familie en belangstellenden samen. Een enkeling houdt de telefoon al in de aanslag, om de artistieke verrichtingen van hun kroost vast te leggen voor het nageslacht. De Danspieten van Ritmiek treden dit jaar voor het eerst op in een aparte dansshow voor Sinterklaas, omdat de intocht in Oosterbeek anders is ingevuld. De Sint komt vandaag speciaal voor hen langs, om hun danskunsten te bewonderen.

En een beetje mee te dansen, want de Pietjes steken met hun vrolijke bewegingen de goedheiligman aan. De kalme, zwaaiende bewegingen gaan vlot over in dansende armbewegingen en zelfs een beetje heupwiegen. Om de Sint heen dansen Danspietjes vrolijk mee, de bewegingen van hun collega's op het podium imiterend.

OP DE FOTO Hannelore Tilwaard is positief over de dansshow. ,,Leuk dat het wordt georganiseerd'', zegt de moeder van de meedansende Roos (8). Ook vader Marcel van der Wiltenburch en oma's Hansje Heuveling en Riet van der Wiltenburch zijn gekomen om de danspasjes van Roos te bewonderen. Die kreeg het dansen al op jonge leeftijd mee. ,,We deden samen mee aan babydansen'', zegt Tilwaard. ,,Dat was Muziek op Schoot, ook bij Ritmiek Muziek.'' Sinds september danst Roos er mee bij een streetdance groep. Ondertussen is Marije Koop naar voren geroepen. Zij had haar verjaardagsfeestje voor vandaag gepland, maar heeft dit verzet zodat ze toch als Danspiet op kan treden voor Sinterklaas. En om even met de Sint op de foto te gaan.

HEUPWIEGEN Spreekstalmeester Richard van Oosterwijk doet verwoede pogingen om ouders ook aan het dansen te krijgen. ,,Ik zie al wat mensen heupwiegen'', zegt hij hoopvol, maar tevergeefs. Wel nemen enkelen plaats in de polonaise door de Concertzaal. Nadat alle Danspietjes van Ritmiek hun kunsten hebben vertoond, is het tijd voor de Pietendiscooooo. Vers ingevlogen Danspieten van Flex Dansstudio trappen deze af met hun dans. De jongere Danspietjes bevolken daarna het podium of genieten van een patatje van de frietkraam bij de ingang. Sinterklaas niet, die houdt het bij zijn vertrek liever bij pepernoten.