• Groepsfoto voor Concertzaal, maar wie staan erop?

  Onbekend
 • De Koninklijke Harmonie voor de Concertzaal

  Onbekend
 • Ingrid Maan en Jan van Hooijdonk met de bingomolen

  Marc Nickel
 • Ingrid Maan voor de ingang met een historische foto van de ingang

  Marc Nickel
 • Groepsfoto in Concertzaal. Wie herkent deze mensen?

  Onbekend
 • Hier treedt een solist op in de Concertzaal, maar welke is het?

  Onbekend
 • Tijdens een verbouwing in 1979. De witte strepen duiden op de 'gymzaalfunctie' van de Concertzaal

  Onbekend
 • Foto vanuit de kerktoren

  Onbekend

Concertzaal zoekt historie

OOSTERBEEK De Concertzaal Oosterbeek bestaat volgend jaar 150 jaar. Dit jubileum wordt opgesierd met een feest, optredens en een tentoonstelling met een bijbehorende gids. Uitbater Jan van Hooijdonk en historicus Ingrid Maan zoeken foto's, documenten en verhalen voor de tentoonstelling en het boek.

Marc Nickel

Jan van Hooijdonk houdt de bingomolen in zijn hand en draait eraan. De Oosterbeekballetjes, die lange tijd werkloos in de kast hebben gelegen, draaien en rollen langs elkaar totdat één ervan de uitweg vindt naar de hand van Van Hooijdonk. Die kwam het bingo-attribuut tegen, toen hij in 2006 de Concertzaal een nieuwe bestemming gaf. Samen met Jos de Geest exploiteert hij het nu als evenemententheater.

150 JAAR De Concertzaal bestaat volgend jaar 150 jaar. Reden voor een feestelijk jaar met een tentoonstelling over de historie. Historicus Ingrid Maan werkt aan een begeleidende tentoonstellingsgids. Ook komt er een jubileumfeest. Over het thema en de invulling hiervan wordt nog nagedacht.

OORLOG De organisatoren zijn druk bezig met het verzamelen van foto's, documenten en spullen voor de tentoonstelling en het boek. Ze hebben al aardig wat verzameld uit de recente jaren. Om de expositie evenwichtig te maken, zijn ze naarstig op zoek naar ouder materiaal. ,,Met name van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is er weinig overgebleven'', zegt Maan. ,,Dat komt ook doordat het archief tijdens de oorlog is verwoest, samen met het gemeentehuis in Bato's Wijk.''

[VERHALEN' De organisatie is naast foto's en documenten ook op zoek naar verhalen. ,,Misschien kennen mensen nog verhalen of heeft iemand nog een dagboek op zolder liggen'', zegt Maan. Daarnaast zijn ze op zoek naar feiten, om verhalen die de ronde doen te checken op betrouwbaarheid. ,,Er is beweerd dat het een herensociëteit is geweest, maar anderen spreken dat tegen'', zegt ze.

,,Ook zijn er onbevestigde verhalen dat hier kerkdiensten zijn gehouden, omdat de Oude Kerk tijdens de oorlog in puin was geschoten'', vult Van Hooijdonk aan. ,,Ik vraag me sowieso af hoe het kan dat de Concertzaal zo weinig beschadigd is in de oorlog, zeker als je dat vergelijkt met omliggende gebouwen.''

Er rijzen soms ook vragen bij hen als ze materialen vinden. Van Hooijdonk toont diverse foto's. Op een staat een groep voor de ingang. ,,Wie zijn die mensen en wat voor groep is het?''. Hij omschrijft het zoeken naar de historie van de Concertzaal als schatgraven. ,,We zoeken ook naar krantenartikelen, waarbij je uit moet kijken dat je niet te veel dingen interessant vindt en maar blijft lezen'', licht Maan lachend toe. Ze kunnen er nog hulp bij gebruiken. ,,Dus als je er affiniteit mee hebt, meld je gerust aan'', nodigt Van Hooijdonk uit.

BESTEMMINGEN Die geïnteresseerden kunnen veel schatten tegenkomen. De Concertzaal heeft in zijn 149-jarige bestaan immers diverse bestemmingen gehad. Johannes Kneppelhout liet het in 1869 bouwen als concertzaal voor de vioolvirtuoos Jan de Graan. Die heeft er waarschijnlijk nooit opgetreden, ook omdat hij op 21-jarige leeftijd overleed aan tuberculose. Later heeft het als gymzaal dienst gedaan voor sportverenigingen. Ook heeft het een hoofdkwartier van de 1st Air Landing Light Regiment gehuisvest. Er zou zelfs een keer carnaval in zijn gevierd, omdat de katholieken niet in Lebret terecht konden vanwege een verbouwing. Voldoende stof dus voor een interessante tentoonstelling.