• Ilonne Bongers en Robert Frijlink (midden).

    SOW

Centrummanagers gaan voor een bruisend hart

WAGENINGEN Een ijzersterk activiteitenprogramma, verbindingen leggen en verbeteren met bestaande initiatieven en zorgen voor een bruisende binnenstad voor alle Wageningers. Binnenkort nemen Ilonne Bongers en Robert Frijlink officieel het stokje over van centrummanager Tom Kool die per 1 januari afscheid neemt. Bongers en Frijlink verdelen de krachten en kiezen bewust voor een 'duobaan'.

Feike Klomp

 

Bongers, eigenaresse van Bas Buitensport en Frijlink, eigenaar van de Gelderse IJzerhandel, zijn erg blij met hun benoeming: ,,We hebben superveel zin om aan de slag te gaan", vertelt Bongers in haar eigen zaak aan de Bevrijdingsstraat. ,,Wij kennen elkaar al veel langer en hebben geleerd dat we elkaar goed aanvullen." Frijlink, lachend: ,,Inderdaad, we appen er al flink op los. Ilonne is sterk in organiseren en opzetten van activiteiten, mijn kracht ligt vooral op het gebied van communiceren, bedenken en uitwerken van ideeën en contacten leggen met partners, verenigingen en andere ondernemers."

 

COMMISSIE De twee centrummanagers in spé zijn niet zomaar gekozen. Daar is een hele officiële procedure aan vooraf gegaan. Zo stelde het SOW-bestuur een externe sollicitatiecommissie samen en boog een speciale commissie zich over de kandidaten. Centrummanager zijn vraagt namelijk om specifieke competenties, en daar voldoen Bongers en Frijlink aan. 

 

PLEASEN Bongers en Frijlink hebben de afgelopen jaren, zowel tijdens als na de crisis, gezien dat je als binnenstad meer moet doen om winkelend publiek te 'pleasen'. Je moet tegenwoordig als winkelstad van goeden huize komen om klanten aan je te binden. Dat willen ze vertalen naar activiteiten en een goede samenwerking tussen ondernemers, verenigingen en organisaties.

 

Bongers noemt een concreet voorbeeld van een activiteit in het eerste weekend van februari 2018: ,,Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari ruimt Wageningen centrum op. In de winkels vind je opruimingsartikelen maar in samenwerking met de gemeente en Wageningen Schoon wordt er ook letterlijk (zwerf)afval opgeruimd."

 

KOOL Hoe kijkt Tom Kool terug die straks een stap terugdoet? ,,Ik heb me 14 jaar met plezier ingezet voor de binnenstad." Wat begon met vrijwillige inzet door Kool, mondde uit in een professionaliseringsslag van het binnenstadsmanagement. ,,De invoering van reclamebelasting om daarmee activiteiten te organiseren en de stad beter op de kaart te zetten heeft zijn uitwerking niet gemist. Zeker omdat een centrum tegenwoordig een andere rol heeft dan alleen een winkelfunctie. Het moet leuk zijn om naar het centrum te komen. Ik wens mijn opvolgers veel succes en heb het volste vertrouwen in wat zij gaan doen."

Kool neemt 12 februari afscheid als centrummanager.