• Kunsthistorica Ingelies Vermeulen gaf zondagmiddag een lezing over vrouwelijke kunstenaars in de 19e eeuw

    Rindert Keestra

'Buiten schilderen deed je in die tijd niet als vrouw'

OOSTERBEEK Kunsthistorica Ingelies Vermeulen uit Zeist gaf zondagmiddag een boeiende lezing over vrouwelijke kunstenaars in de 19e eeuw. Zij deed dit voor de Vrienden van Museum Veluwezoom, die bijeen kwamen in bistro Barbizon aan de Valkenburglaan.

Maria Koster

In de loungebar waren stoelen opgesteld, zodat men een goed zicht had op de beamer. In de bistro hangen enkele aparte schilderijen van kunstenaar Albert Ziëck, als contrast met de vertoonde schilderijen uit de 19e eeuw. Ingelies is kunsthistorica en tekstschrijver en vertelde over de tijd waarin vrouwen geacht werden als huisvrouw en moeder uit te blinken, maar niet als schilder of beeldhouwer. Ook kwam het weleens voor dat mannen een schilderij signeerden dat hun vrouw had gemaakt! Getalenteerde vrouwen konden nog niet naar de academie, dat kwam pas later in de eeuw. Buiten schilderen was niet mogelijk, dat deed je niet als vrouw.

BLOEMEN en DIEREN En de onderwerpen waren vooral bloemen, stillevens en dieren. Zo schilderde Henriette Bonner-Knip (1821-1909) serie poezen, die heden ten dage nog steeds in trek zijn. Marie Bilders-van Bosse (1837-1900) en Jo Baver-Stumpff (1873-1964) gaven ook blijk van een groot talent. Zachtjesaan durfden ze zich op een ander pad te begeven. Er werden portretten geschilderd, maar het buitenleven liet nog op zich wachten.

Tijdens de presentatie kon men tussendoor genieten van een meisje dat paardreed. Het uitzicht vanuit de bistro naar de manege is gebleven. Ook tijdens een maaltijd kun je naar de verrichtingen van een paard met ruiter kijken. De naam De Manege is recentelijk veranderd in Barbizon, heel toepasselijk voor kunstenaarsdorp Oosterbeek.

Bekend was ook beeldhouwster Julie Mijnssen (1873-1936), die fraaie beelden vervaardigde. Ingelies vertelde ook over de Amsterdamse Joffers en beroemdheid Thérèse Schwartze. In de 20e eeuw zijn er ook voorbeelden van bekende vrouwelijke kunstenaars. Wellicht komt er ook een keer een lezing over deze periode.