• Suzan van Loenen

Broedplaats voor nieuwe plannen

DOORWERTH 'De nieuwe gebruikers van de voormalige Rehobothschool' noemen ze zichzelf: Renkum Voor Elkaar, SamenZP en Dynamo Jeugdwerk Renkum. Een samenwerking van individuele organisaties die elkaar ondersteunen. Elk met een eigen insteek, maar allemaal met als doel mensen verbinden. Zij willen vrijdag 22 september buurtbewoners kennis laten maken met deze nieuwe broedplaats voor nieuwe plannen en mooie initiatieven.

Suzan van Loenen

De voormalige Rehobothschool in Doorwerth is een tijdelijke locatie die voor één jaar gehuurd wordt. Maar het is een begin waar Antoinette Kat van Renkum Voor Elkaar erg blij mee is. ,,De samenleving verandert en mensen moeten wennen aan de participatiemaatschappij. Maar onder andere door deze samenwerking kom je in gesprek met elkaar en daar kunnen mooie plannen uitkomen."

AAN DE SLAG Willem Postma van SamenZP is het daarmee eens. Zijn organisatie ondersteunt zelfstandig ondernemers op verschillende gebieden. Ooit begon SamenZP vanuit huis, maar met zeven man in een kleine ruimte werd krap. Na een voorstel van de gemeente Renkum ontstonden de plannen om een ruimte te huren in de Rehobothschool. ,,Iemand van de bank krijgen en als ZZP'er aan de slag laten gaan is het mooiste. Dat je na een tijdje kan zeggen: 'Zonde, weer een werkzoekende kwijtgeraakt'. Dan is je missie geslaagd."

Dynamo Jeugdwerk, onderdeel van Renkum Voor Elkaar, heeft inmiddels ook twee oud-lokalen in het schoolgebouw tot de beschikking. Roshina Baboe, werkzaam bij Dynamo: ,,We willen jongeren inspireren om hun talenten te ontwikkelen. Op deze locatie gaan we verschillende activiteiten organiseren. Van een Tech Playground op dinsdagen en donderdagen, waar kinderen met technisch speelgoed aan de slag gaan, tot de kidsclub en tieneravonden op de woensdagen."

ELKAAR VINDEN Op de open dag zullen de drie organisaties laten zien wat ze doen. Inwoners en organisaties uit de gemeente Renkum kunnen in contact komen met elkaar. Willem: ,,Dat is helemaal mooi als je bedenkt dat het een dag later weer Burendag is. In dit gebouw kunnen mensen elkaar vinden." Verschillende partners waar de drie organisaties mee samenwerken presenteren, op een PlayStation worden fitgames gespeeld en in massagestoelen kan even uitgerust worden. Antoinette: ,,En onder het genot van een hapje en een drankje kan iedereen rustig rondkijken in het gebouw en hopen we mooie ideeën en mogelijkheden met elkaar te delen, zodat ze echt uitgevoerd kunnen worden."

Samen onder één dak heeft veel voordelen. ,,Samenwerken is natuurlijk goedkoper", vertelt Willem. Roshina vult aan: ,,Maar je ziet ook wat er gebeurt als je zo dicht bij elkaar zit: als ik in contact kom met een jonge ZZP'er, kan ik die doorsturen naar Willem." Antoinette: ,,Mensen kunnen heel veel voor elkaar betekenen als ze elkaar maar ontmoeten en dat is precies wat we hier mogelijk willen maken."

Inwoners en mensen en organisaties met wensen zijn 22 september welkom van 17.00 uur tot 19.30 uur in de Rehobothschool, Johanniterweg 4 in Doorwerth.