• Freek van Asperen

Bolt: 'Ik dacht ik ga dit niet overleven'

RENKUM (ANP) ,,Ik dacht: dit ga ik niet overleven." Dat zei programmamaker Derk Bolt over de lange tocht die hij samen met zijn cameraman Eugenio Follender door de Colombiaanse jungle moest maken, nadat ze door de guerrillabeweging ELN waren ontvoerd. Bolt, oorspronkelijk uit Renkum afkomstig, zei op een persconferentie in de Colombiaanse plaats Cúcuta dat het heel zwaar was om kort nadat ze ontvoerd waren achttien uur in touw te moeten zijn.

Bolt gaf toe dat hij bang is geweest en dat ze veel hebben gedacht aan hun naasten in Nederland. Bolt en Follender weten nog niet precies wanneer ze teruggaan naar Nederland, maar ze zeiden dat dit ,,heel snel zal zijn".

CIA De twee Nederlanders lieten weten dat de leden van guerrillabeweging aanvankelijk dachten ze voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten. Dat de programmamakers camera's en andere apparatuur bij zich hadden, vonden de ELN-strijders verdacht.

VERGETEN Bolt en Follender zeiden dat ze goed zijn behandeld door het ELN en dat het onder meer humor was dat hen op de been hield. De Nederlanders vinden het een goede zaak dat de Colombiaanse regering en het ELN onderhandelen over vrede. ,,Dit deel van Colombia is een bijna vergeten deel van het land, waar mensen keihard werken voor bijna niets", zei Bolt in het Spaans tegen de Colombiaanse journalist die had geïnformeerd naar het vredesproces. ,,Mensen verdienen die armoede niet en hebben recht op ontwikkeling."