• Maria Koster

Bijna honderd en in de ban van de piano

OOSTERBEEK De bijna honderdjarige John Meulkens heeft recentelijk een boek geschreven over de geschiedenis van vleugels: 'The piano, a short history'. Vorig jaar ging hij naar een concert van de bekende pianiste Klara Würtz en toen hij haar een exemplaar overhandigde, spraken ze af dat zij op zijn honderdste verjaardag een concert zou geven. Meulkens besloot dat het vlak na zijn 99e verjaardag moest gebeuren. ,,Je weet maar nooit of ik de volgende verjaardag haal en nu ben ik toch in mijn honderdste levensjaar?'' Daarom zal Würtz op 25 november in de Vredebergkerk een recital geven van werken van ondermeer Chopin, Schubert, Debussy en Van Beethoven.

Maria Koster

In 1988 was Würtz finaliste in het internationale pianoconcours in Dublin en daarna werd haar een contract aangeboden om overal in Amerika en Canada te spelen. Ze gaf er meer dan tweehonderd concerten. Ook gaf ze masterclasses en concerten in Indonesië en Bali. Haar Concertgebouwdebuut met Schumanns Concerto en Philharmonia was een daverend succes. Momenteel woont zij in Amsterdam en is ze Professor in Music aan het Conservatorium in Utrecht.

BENEFIETCONCERT Het Oosterbeekse concert wordt in de vorm van een benefietconcert gegeven, ten bate van de Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. Meulkens: ,,Wellicht zullen ook enkele honden mee gaan genieten van haar pianospel!'' Meulkens heeft zijn opleiding in Engeland gehad, op de oudste school, uit 948. In januari wil hij met Würtz naar St. Albans gaan om voor te stellen dat zij bij de opening van nieuwe gebouwen het concert zal herhalen.

Het concert in de Vredebergkerk begint om 14.30 uur. De zaal is open om 14.00 uur. De entree bedraagt 20,00 euro; 17,50 euro in de voorverkoop. Voorverkoop Meijer en Siegers, Utrechtseweg 208, ´t Gildehuys, Van Toulon van de Koogweg 6, Oosterbeek, The Readshop, Van der Molenallee 113, Doorwerth, Het Colofon, Bakkerstraat 56, Arnhem, Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9, Bol Piano´s, Inductorstraat 32, Veenendaal.