• Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens
  • Dick Martens

Bettine Vriesekoop enthousiasmeert 50-plussers bij Kracht en Vriendschap

RENKUM Dat Bettine Vriesekoop nog steeds een tafeltennis-icoon is werd woensdagmorgen weer eens bewezen. De vijfvoudig Europees kampioene gaf bij de Renkumse tafeltennisvereniging een clinic voor 50-plusssers. Niet minder dan ruim 50 belangstellenden waren naar het clubgebouw van de tafeltennisvereniging gekomen en genoten van het enthousiasme van de vedette van weleer, maar namen ook tips en aanwijzingen ter harte en waanden zich, als ze zich mochten meten met Vriesekoop, 'even' de held of heldin van de meer dan geslaagde ochtendsessie.

Dick Martens

Na het welkomstwoord van Kracht en Vriendschap-voorzitter Annette Pancras, die zeer vereerd was, dat Vriesekoop bereid was om bij 'haar' vereniging een dergelijke clinic wilde houden en memoreerde nog even aan de niet geringe successen, die zeker 'bij deze doelgroep' heel veel indruk had gemaakt en ook nog in vele geheugens gegrifd zal staan. Ook gaf ze alvast een voorzetje richting de toekomst van de club: ,,Mocht de clinic naar meer smaken, dan zijn nieuwe leden natuurlijk hier van harte welkom."

INKIJKJE Vervolgens nam Vriesekoop de regie in handen en nam zij de aanwezigen in een presentatie mee naar haar tafeltennisverleden. Ze was verrast door de volle zaal en gaf direct aan, dat de aanwezigen naast het feit, dat ze tafeltennis allemaal leuk vonden, inmiddels ook allemaal 50-plus waren. ,,We zin dus van 'dezelfde generatie plus'. We hebben een bepaalde tijd samen gedeeld en mij waarschijnlijk ook wel zien spelen, dus als ik wat zeg, het dan beter overkomt, dan als een jongere dat zou doen." Via een presentatie met beeld en geluid gaf het tafeltennisicoon een inkijkje in haar jeugd, haar topsportbeleving, de verandering van materiaal en haar passie voor China en de Chinese bevolking. Maar ook hoe leuk ze tafeltennis nog steeds vindt en op welke manier het ook voor 'de Renkumse' liefhebbers nog altijd leuk is of straks gaat worden.

CHINA De vergelijking met China werd getrokken. Daar ligt de pensioenleeftijd aanmerkelijk lager dan in Nederland. ,,Zij hebben vaak veel en hard moeten werken en krijgen dan pas het besef ook wat aan hum lichaam en geest te moeten doen, temeer omdat de zorgkosten daar erg hoog zijn, dus de mensen gebaat zijn bij fitheid. Tafeltennis zit al in de Chinese cultuur en velen pakken dat dan op latere leeftijd weer op. Het is een sport, die ouderen goed kunnen doen. En zeker en daar pleit ik ook voor, om dat in combinatie te doen met bijvoorbeeld gymnastiek of yoga. We gaan dan ook voor we echt gaan beginnen wat oefeningen doen. In China maakte ik, nadat ik gestopt was als tafeltennisster en 30 jaar later als correspondent voor de krant ging werken en wonen, maakte ik kennis met Tai Chi (een interne vechtkunst, waarin het gaat over beheersing en visualisatie van bewegingen) Ik kwam er achter dat tafeltennis en Tai Chi zeker overeenkomsten hebben."

KEUZES Het gaat in het leven ook over keuzes maken vindt ook Vriesekoop. ,,Die keuzes kan je nog bewuster maken dan dat je al doet. Ik train nu ook de Kadetten-jeugd van Nederland. Ik probeer hen ook bewust te maken van waar ze mee bezig zijn. Ze moeten van mij ervaringen opschrijven in een logboek, Dus weg van de digitale wereld. Dan ervaren ze het veel bewuster. Ook zelf ben ik 'bewuster' geworden, maar doe ook bewust wel eens wat anders en dat wil ik eigenlijk ook met jullie vandaag bereiken. We gaan tafeltennissen, sommigen doen dat al heel land. Dat doe je dan op een bepaalde manier en dat is het dan. Ik probeer te bereiken, dat jullie straks denken, dat het ook anders kan. Het wordt juist leuk, als je uit die modus stapt."  Direct wordt de daad bij het woord gevoegd en worden er al vormen uitgebeeld, die eigenlijk ander moeten. Als voorbeeld geeft ze uit eigen ervaringen aan, zelf daar ook aan te moeten wennen. ,,Ik doe bijvoorbeeld aan tangodansen en dan zijn er ook bepaalde bewegingen, bijvoorbeeld met je hoofd, die je dan juist niet moet doen. Dat moeten jullie ook eens doen, dat je denkt: 'laat ik eens uit die roestige patronen komen'. Ga naar die zaal, het hoeft niet supertop. Ik ga iets werkelijks toevoegen aan hoe ik fysiek en mentaal met de dingen omga. Dan gaan de dingen ook veel leuker worden. En ik dat tafeltennis door mijn acties nog veel populairder wordt, ook onder jullie categorie, want een sport vallen voor jeugd werkt niet. Het gaat erom dat je fit blijft en zin hebt in je leven."

GENIETEN Zin heeft 'de Renkumse groep' zeker. Vol overgave wordt de warming up gedaan en vervolgens ook de onderlinge partijen. Daarbij gretig de aanwijzingen van Vriesekoop, die praktisch voor iedereen wel verbeteringen ziet, maar zeker ook zaken die al prima beheerst worden. De clinic wordt afgesloten met een afvalrace, waar ook de spelvreugde, maar zeker ook het fanatisme afspat. Ook Vriesekoop zelf genoot met volle teugen. ,,Het is een succes en gewoon leuk om te doen en te zien hoe het wordt beleefd. Deze leeftijdscategorie heeft tijd en zoekt toch een manier om te verbinden."

OVER DE STREEP Dat was ook de reden voor de 59-jarige Jean Verbeet om de clinic te komen volgen. ,,Jaren geleden heb ik hier getafeltennist, daarna heb ik wat ander keuzes gemaakt en gestopt. Helaas werd ik getroffen door een beroerte en kwam tijdens mijn revalidatie weer met tafeltennis in aanraking. Het is een spel van effecten, oog- handcoördinatie en motoriek. Dat was bij mij minder geworden, maar door het tafeltennis toch weer sterk verbeterd. Ik ga de draad dan ook weer oppakken, zeker na deze mooie clinic. De aankondiging dat Bettine hier zou komen heeft mij over de streep getrokken."

SPELPLEZIER Dat verhaal klinkt Vriesekoop als muziek in de oren. ,,Tafeltennis is mijn leven geweest. Heb er weliswaar door de journalistiek wat afstand van genomen, maar ik ben blij weer terug te zijn in het tafeltennis, waar ik nu ook de jeugd train en dit kan en mag doen." Ook de deelnemers en de vereniging Kracht en Vriendschap waren blij dat zij mochten en konden deelnemen. Een warm applaus en een fraaie bloemenhulde waren daarvan het bewijs. Maar zeker ook het spelplezier waarmee nog veel spelers ook na de clinic nog achter de tafels stonden.

In de papieren editie van Hoog en Laag, die woensdag 20 maart verschijnt, zal nog meer te lezen zijn over de clinic en de ervaringen van Bettine Vriesekoop.

Bron video: Dick Martens.