• Vanuit suite 'Valentinus' op het oude balkon kijk je, met glas-in-lood voor en achter je, zo de grote kerk in.

    Suzan van Loenen

B&B opent in Lourdeskerk

DOORWERTH Wie de OLV van Lourdeskerk in Doorwerth van buiten ziet, verwacht niet dat je, zodra je door de grote voordeur naar binnen gaat, een oase van rust en licht binnenwandelt.

Suzan van Loenen

De kerk, waar dorpelingen al vanaf 1933 hun geloof belijden, kon niet langer openblijven. Ron en Dineke Hofman, die al jaren naast de kerk wonen, wilden geen afscheid nemen van het bijzondere gebouw en besloten het een nieuwe toekomst te geven. Op 20 juli openen zij hun bed and breakfast De Kerk.

Ver boven je hoofd schetsen witte en champagnekleurige bogen de contouren van het dak van de kerk. Je ziet de originele vloer van de kerk onder je voeten doorschieten als je naar binnen loopt. Het licht heeft nog nooit zo fel door de glas-in-loodramen geschenen. De oude karakteristieken van de kerk zijn mooi samengesmolten met de nieuwe elementen voor de bed and breakfast. De kerk is geworden zoals Ron en Dineke het voor ogen hadden. ,,We hebben veel veranderd, opgeknapt en verbouwd", vertelt Dineke. ,,Maar de schoonheid van de oude kerk wilden we eer aan doen."

ONTBIJTTAFEL En dat is gelukt. De oude pilaren van de kerk zijn op sommige plekken nog zichtbaar, de biechtstoelen staan centraal in kamer 'Fransiscus', het bed in kamer 'Dominicus' staat op het voormalig altaar. De oude kerkbanken vormen in de bed and breakfast ontbijttafels, badkamerplanken en zelfs een ombouw voor de elektriciteit. ,,Wat we konden gebruiken van de oude kerk, hebben we gebruikt", vertelt Dineke.

Zelf was ze de afgelopen maanden meer dan fulltime aan het werk in de kerk. Zo werd de kerk steeds meer hoe zij en Ron het van tevoren bedacht hadden. Dineke: ,,Als je altijd bezig bent in zo'n gebouw, dan zie je steeds scherper voor je hoe je wil dat het wordt. Alles valt steeds meer op zijn plek." Ook Ron is blij met hoe de kerk er nu uitziet. ,,Alle onderdelen, alle kleuren: het geheel past zo mooi bij elkaar."

BINNENKOMST Voor Dineke komt al het werk samen bij het binnenwandelen van de kerk. ,,Die binnenkomst, daar ben ik wel echt het meest trots op", vertelt ze. ,,Mensen die de kerk inlopen zijn onder de indruk van het licht. Er valt gelijk een rust over ze heen. Velen fluisteren zelfs als ze net binnen zijn." Zelf is ze ook wel een beetje onder de indruk van de reacties. ,,Mensen reageren zo leuk. Buurtbewoners kwamen de afgelopen maanden regelmatig langs om het proces te volgen. Ze zijn enthousiast over wat we ervan gemaakt hebben."

Op zaterdag 20 juli opent de bed and breakfast officieel. Dan zijn geïnteresseerden tussen 14.00 uur en 19.00 uur welkom om de kerk te bekijken. Vanaf 1 augustus kunnen mensen kamers boeken in de bed and breakfast. ,,Onze website, www.dekerkdoorwerth.nl, is online en de eerste boekingen zijn al binnen", vertelt Dineke. Onder andere rond de Airborne Wandeltocht en de herdenkingen in september komen mensen slapen in de kerk.