• Picasa

The Artist met Live Jazzmuziek in het Heerenstraat Theater

WAGENINGEN Het Heerenstraat Theater vertoont donderdag 25 februari om 20.15 uur de prijswinnende film The Artist (2011), maar voorzien van live jazzimprovisatie door het trio Silent Live. Vooraf geeft de hoofdoperateur van het Wagenings filmtheater en filmkenner en -liefhebber Wouter Harmsen om 20.00 uur een korte presentatie over het ontstaan van de stomme film.

Hollywood, 1927. George Valentin is knap, charismatisch en de grote ster van de zwijgende cinema. Wanneer de geluidsfilm echter zijn intrede maakt, raakt de loopbaan van George in het slop. Drank en armoede brengen hem verder in verval. De carrière van de opkomende jonge actrice Peppy Miller schiet juist als een raket omhoog. Zij biedt hulp aan George om terug op het witte doek te verschijnen en spoort hem aan danser te worden. Samen proberen zij de weg naar de top te vinden.

The Artist, geschreven en geregisseerd door Michel Hazanavicius, viel veelvuldig in de prijzen. De film ging in wereldpremière op het filmfestival van Cannes, waar hoofdrolspeler Jean Dujardin werd bekroond tot beste acteur. Daarna zou de film onder meer drie Golden Globes winnen, zeven British Film Awards en vijf Oscars, onder meer voor beste film, beste regie en beste acteur.

Tijdens de vertoning van The Artist richt het trio Silent Live één oog op het scherm, het andere oog richt zich op hun instrumenten. Silent Live is een in 2014 opgericht trio dat zich richt op het begeleiden van zwijgende films en bewegend beeld door middel van improvisatie. Ontstaan als gelegenheidsensemble, bleek de samenwerking zo vanzelf te gaan en inspirerend te verlopen, dat besloten werd als groep verder te gaan. De bezetting is trompet en EWI (Bert Lochs), sopraan- en altsaxofoon (Frido ter Beek) en contrabas (Jasper Somsen).

Kaarten kosten 15 euro per persoon. Cineville-pashouders betalen 8 euro. Meer informatie: www.heerenstraattheater.nl