Appels- en perenfeest in Renkums Beekdal

RENKUM In het Renkums Beekdal wordt op zaterdag 30 september een groot appels- en perenfeest gehouden n het Renkums Beekdal met een bijdrage van de vrijwilligers van de Trapakkers.

Het einde van de zomer en het begin van de herfst is een periode van oogsten. De dieren gaan voedsel verzamelen voor de winter.

Maar ook mensen doen dat. Van oudsher is dit de tijd voor het aanleggen van voorraden en het verwerken van producten om ze lang houdbaar te maken. Op dit feest hebben bezoekers de mogelijkheid eigen voorraden aan te leggen en te zien hoe men deze kant verwerken.

OUDE GEWASSSEN Vrijwilligers die oude gewassen telen op de de Edese Trapakkers komen in klederdracht met traditionele landbouwproducten en geven demonstraties vlegelen waarmee ze de graankorrels uit de aren 'slaan'. De Trapakkers aan de Paasbergerweg in Ede zijn oorspronkelijk 'engen', zoals we die aan de Veluwezoom hadden: oude landbouwgronden aan de voet van een stuwwal.

In de 18e eeuw werden deze 'engen' verkaveld en in pacht uitgegeven.

Door regen spoelde grond en mest van de hoger gelegen delen steeds naar beneden. Om dit probleem op te lossen werden in de negentiende eeuw de akkers trapsgewijs aangelegd. Vandaar de naam 'Trapakkers'.

Appels en peren en de producten die men hiervan kan maken krijgen alle aandacht. Ook zijn er andere activiteiten rond de natuur in de herfst.

Locatie: Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170. Zaterdag 30 september van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang: gratis. Opgave vooraf niet nodig.