• Rindert Keestra

Aparte combinatie bij start concertserie Oude Kerk

OOSTERBEEK Voor het zestiende achtereenvolgende jaar ging de concertserie in de Oude Kerk zondagmiddag van start. Er was ruime belangstelling voor dit niet-alledaagse concert.

Maria Koster

Het Breitner Trio bestaat uit pianist Thomas Beijer, Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet en Peter Verduyn- Lunel, fluit. Het is een aparte combinatie, dit pianotrio. Alle drie zijn veelzijdige, getalenteerde musici en beschikken over een grote techniek. Zeven werken worden uitgevoerd, waarbij van te voren een korte uitleg gegeven wordt. Een toehoorder merkt later op: ,,Ik ben blij dat ze dit gedaan hebben, want voor mij zijn de meeste stukken onbekend".

INDRUK Florent Schmitt (1870-1958) is een componist die voor de meesten een 'vreemde 'is. Zijn Sonatine en Trio bestaat uit gewaagde ritmes en je moet wennen aan zijn klankidioom. Arthur Honegger (1892-1955) was een Zwitsers Franstalig componist die al op zeer jonge leeftijd ging componeren. Een van zijn bekendste werken is 'Le Roi David', dat vaak uitgevoerd is. Lars wordt in zijn Sonatine voor piano en klarinet prachtig begeleid. Vooral het 'Vif et rythmique' maakt indruk door hun samenspel. Ook de fluit laat zich met de piano horen in een Sonate van Francis Poulenc (1899-1963).

GESCHIKT De kerk is uitermate geschikt voor kleine kamermuziek ensembles, die in deze sfeer helemaal tot hun recht komen. Het Trio van Ton de Leeuw , dat in 1952 is gecomponeerd vraagt om een actieve luisterhouding, want er zitten markante, wat gecompliceerde fragmenten in verwerkt. In de pauze bewonderen velen het uitzicht, dat een herfstachtige uitstraling heeft. In het tweede deel van het concert volgt na het duo fluit en klarinet van André Jolivet de fenomenaal gespeelde 'Suite el amor brujo' van Manuel de Falla 1876-1946).Het verhaal van de zigeunerin mondt uit een wervelende vuurdans, die bruist van muzikale spitsvondigheden. En hierna is er gelegenheid voor een drankje en een hapje, samen met de musici.

Het volgende concert is op 10 december. Dan geeft het jonger talent treedt Aidan Mikdad op.