• Albert van Brakel geniet op de Oosterbeekse ijsbaan van en met de schaatsende jeugd.

    Dick Martens

Albert van Brakel 'burgemeester' op de Weissensee

HEELSUM Het was de afgelopen week een zegen voor liefhebbers van natuurijs. Het kwik dook fors onder het vriespunt en het ijs groeide op plassen, vaarten, ondergelopen uiterwaarden en ijsbanen, met het uur. IJsmeesters en vrijwilligers zorgden er ook in onder andere Oosterbeek, Arnhem en uiteindelijk ook in Renkum voor, dat de schaatsen uit de kast gehaald konden worden en het natuurijs kon worden betreden. Ook Heelsummer Albert van Brakel genoot met volle teugen. Niet op de schaats, maar wel op de diverse ijsbanen, waar hij een meer dan gewaardeerde 'ijskenner' is en waar zijn onuitputtelijke expertise meer dan welkom was.

Dick Martens

FLYER Van Brakel (70) werd al vroeg 'besmet' met het schaatsvirus. Aan de hand van zijn vader krabbelde de geboren Wageninger al op vierjarige leeftijd op 'de boerensloot' en leerde hij snelle bochtjes rijden op de Blushoek. Vader, die ook schaatswedstrijden reed, was een goede leermeester en ook de kleine Albert bleek al snel over talent te beschikken. ,,En dat op houten rondrijders. Later ben ik ook wel wedstrijden gaan rijden, maar eigenlijk was ik een allround sporter. Ik heb op niveau gevoetbald, getafeltennist, gevolleybald. Noem maar op. Ik vond alles leuk."

Maar ook het organiseren zat hem al op jonge leeftijd in het bloed. In '63, die geweldig strenge winter, Toen legde ik in Bennekom al een ijsbaan aan voor de Indische mensen, die hier naartoe waren gekomen. Die mensen hadden nog nooit sneeuw en ijs gezien. Zelf schaatste ik in dat jaar het IJsselmeer over." Maar daar bleef het niet bij. De schaatsliefhebber reed grote tochten in Polen en Finland en de Elfstedentochten in 1985, 1986 en 1997. Ook stond hij zevenmaal aan de start op de beroemde Oostenrijkse Weissensee."

Ondertussen bekwaamde hij zich ook in andere facetten van de schaatssport. Hij haalde zijn trainersdiploma's, werd KNSB-jurylid en gediplomeerd ijsmeester. In die hoedanigheid werd hij onder andere ingezet op de Weissensee. Dat werd vervolgens zijn tweede huis. ,,In 1998 wilde ik er jurywerk gaan doen, maar na twee dagen werd ik al gevraagd in de organisatie mee te gaan draaien. Een hele eer, heb direct ja gezegd. Ook heb ik de organisatietent beheerd, logistiek veel dingen gedaan, waarbij mijn werkervaring als designer, goed van pas kwam."

Het bewijs wordt onmiddellijk geleverd. Naast foto's komt er een prachtige detailtekening van de start- en finishlocatie van de Weissensee op tafel. . ,,Ik ben er nog steeds actief. Heb er in een heuse iglo ook een museum ingericht. Ja, ik ben er inmiddels bekender dan hier. 'Burgemeester van de Weissensee?'. Het lijkt ver af en toe op." Maar ook op een wat ander niveau, de ijsbaan in Oosterbeek, geniet hij. ,,Geweldig om die kinderen te zien genieten, toch?" Dezelfde dag is hij actief in Arnhem, waar de marathon wordt verreden. Daar helpt hij medaillewinnaars Irene Schouten en Jorrit Bergsma, omhelst hij coach Jillert Anema om even later 'gewoon' het ijs te vegen. ,,Ja, ik krijg echt de kriebels bij natuurijs."