• Jet Kooderings

Airborne Museum wil Hartenstein als buitenplaats in ere herstellen

OOSTERBEEK Het Airborne Museum trekt jaarlijks een record aantal bezoekers die allemaal komen om het verhaal te horen van De Slag om Arnhem. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw met veel authentieke elementen, zoals de oude entree, het trappenhuis, de Hall of Fame en muurschilderingen. Sinds er een nieuwe ingang is gekomen vallen deze oorspronkelijke details veel minder op, waardoor bezoekers zich minder bewust zijn van de historische waarde van Hartenstein, een villa met allure en een rijke geschiedenis. Daarom zijn er plannen om Hartenstein als buitenplaats in ere te herstellen.

Jet Kooderings

In de oorlog had generaal Urquhart daar zijn hoofdkwartier, daarvoor was het een hotel en oorspronkelijk is het één van de vele buitenplaatsen geweest, die Oosterbeek rijk was. Op dit moment is Hartenstein nog de enige overgebleven buitenplaats in Oosterbeek, die ook nog toegankelijk is voor publiek. Lang voor de oorlog speelde villa Hartenstein al een belangrijke rol in de Oosterbeekse samenleving, maar in de septemberdagen van 1944 is door de verwoestingen veel uitgewist van die oude glorie. Het monumentale pand is gerestaureerd en heeft zijn glorie herkregen.

,,Het is belangrijk om dat stuk van de geschiedenis ook te belichten", menen Sarah Thurlings, directeur van het Airborne Museum en Natalie Rosenberg, PR & Marketing. Daarom zijn de twee nu bezig om het verhaal van villa Hartenstein en het daaromheen liggende park in een bredere context te plaatsen en de nadruk te leggen op de hele geschiedenis van Hartenstein. Er worden plannen ontwikkeld om de unieke villa ook van binnen in ere te herstellen met oog voor alle details. ,,Het is een lange termijn planning, want zoiets kost veel geld, maar het wordt heel mooi", geeft Sarah Thurlings aan.

Straks zal er naast het verhaal van de Slag om Arnhem ook de geschiedenis zijn van Buitenhuis Hartenstein, inclusief rondleidingen met uitleg over hoe het vroeger was. Daarmee zal een nog breder publiek worden getrokken, omdat deze bijzondere locatie, waar getrouwd en gelogeerd werd, nauw verbonden is met de geschiedenis van Oosterbeek ,,We willen Hartenstein weer teruggeven aan de Oosterbekers en zijn op zoek gegaan naar producten die daarbij passen en los staan van het oorlogsverhaal", legt Sarah Thurlings uit.

Eén van de eerste dingen was het initiatief om Afternoon Teas te organiseren, iets wat erg aanslaat. Nu zijn er sinds kort speciale wijnen te koop in de Airbornewinkel. Via een wijnproeverij zijn een witte Sauvignon Blanc en een rode Cabernet Sauvignon geselecteerd, kwaliteitswijnen die met de feestdagen in het vooruitzicht, zeker de moeite waard zijn om weg te geven of zelf te serveren. Deze wijnen zijn te koop voor 9,95 euro bij het Airborne Museum.