• Jet Kooderings

Airborne Beer om Airborne gebeurtenissen te blijven herinneren

OOSTERBEEK Op de Westerbouwing, een van de vele historische plekken van Oosterbeek die een rol hebben gespeeld tijdens de Slag om Arnhem, werd woensdagmiddag de 20.000e fles Airborne Beer symbolisch gepresenteerd. Gerrit Staal, bedenker van dit bier, overhandigde een fles aan wethouder Erik Heinrich, als dank voor de grote betrokkenheid van de gemeente vanaf het begin van zijn project.

In juni van dit jaar werd een doos Airborne Beer door het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek besteld waaronder de 20.000e fles. Aan wie die is verkocht is onbekend. In 1999 werd het Airborne Beer geïntroduceerd door Gerrit Staal, die is opgegroeid in de gemeente Renkum, maar inmiddels in Friesland woont.

Een echt ondernemersplan was er niet, maar Staal wilde graag iets bijzonders doen ter gelegenheid van de 55e herdenking van de Slag om Arnhem. Via een bevriende relatie, de eigenaar van de Friese Bierbrouwerij in Bolsward, ontstond het idee van een speciaal Airborne Beer, een lichte Tripel, die op de fles is nagegist.

De eerste fles was indertijd voor burgemeester Verlinden, die het bier meteen wilde proeven. Nu zestien jaar later zijn er 20.000 flessen verkocht. ,,Dat is gemiddeld drie flessen per dag", rekent wethouder Erik Heinrich voor en dat is niet slecht, want de opbrengst van de verkoop is bestemd voor doelen die iets te maken hebben met de Slag om Arnhem.

Het Airborne Museum, Lest we Forget en Liberation Route Europa hebben inmiddels geld ontvangen. Het Airborne Museum kon vier jaar geleden een luisterkei in gebruik nemen, die werd onthuld door oud-minister Hans Wiegel.

Een hoogtepunt ter gelegenheid van de 15.000e fles. Het succes van het Airborne Beer, dat onder andere wordt verkocht in het Airborne Museum, past bij de toenemende belangstelling voor alles wat te maken heeft met de Slag om Arnhem. Wethouder Erik Heinrich is blij met deze belangstelling en hij benadrukt dat b., en w. alle inspanningen van harte ondersteunt van groepen die zich inzetten voor alles wat met de Airborne te maken heeft.

Label:

Airborne