• Leerlingen van de Margrietschool ontvingen een oorkonde voor hun goede zorg.

    Arie de Koning
  • Leerlingen van de Margrietschool bij het Joods monument 'De Levenspoort' aan de Walstraat.

    Arie de Koning
  • Arie de Koning

Adoptieceremonie bij Joods monument 'De Levenspoort'

WAGENINGEN Leerlingen van de Margrietschool hielden vrijdag de jaarlijkse adoptieceremonie bij het Joods monument aan de Walstraat in Wageningen Sinds de onthulling op 4 mei 2000 'zorgen' de leerlingen voor dit monument. In de week voorafgaand aan de ceremonie hebben de leerlingen het monument gezamenlijk schoongemaakt.

Na het programma aan de Walstraat kregen de leerlingen uitleg bij de Joodse begraafplaats aan het Kerkhofpad.

MONUMENT Leerlingen uit groep 7 en 8 van de Margrietschool, Burgemeester Van Rumund, leden van de Stichting Joods Erfgoed Wageningen en belangstellenden waren naar het monument aan de Walstraat gekomen voor een korte ceremonie. Tijdens deze ceremonie herdachten de leerlingen de Joodse medeburgers uit Wageningen en omgeving die tijdens de jaren 1940-1945 door de Duitse bezetter werden gedeporteerd en vermoord.

Burgemeester Van Rumund en mevrouw Madelon Bino hielden een toespraak waarin ze beiden benadrukten hoe belangrijk herdenken is. Dat het verleden onlosmakelijk verbonden is met het heden en de toekomst én dat door het leggen van herinneringsteentjes letterlijk een steentje wordt bijgedragen aan een toekomst in vrijheid.

Door de leerlingen werden zelfgemaakte gedichten en verhaaltjes voorgelezen. Onder het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus mochten twee leerlingen helpen om de vlag te hijsen. Tot slot legden de leerlingen herinneringssteentjes en meegebrachte Margrietjes bij het monument.

Na de groepsfoto gingen de leerlingen op de fiets naar de Joodse Begraafplaats waar ze een korte toelichting kregen van de heer Jaap Meijer, eveneens lid van de Stichting Joods Erfgoed. De ochtend werd afgesloten in de grote Capitulatiezaal van Hotel de Wereld. Hier droegen de leerlingen van groep 8 de zorg voor 'hun' monument symbolisch over aan de leerlingen van groep 7. Van de burgemeester kregen ze een oorkonde omdat ze een jaar lang voor het monument zorgden. Ter afsluiting beantwoordde voormalig marineofficier Henk van de Beek vragen van de leerlingen.

SCHOLENPROJECT Van de acht oorlogsmonumenten in Wageningen zijn zeven stuks door basisscholen geadopteerd in het kader van het scholenproject 'Adopteer een monument'. Dit is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt 'adopteren'. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende zaken. Het sportmonument is in 2015 door Wageningse sportverenigingen geadopteerd.