• Feike Klomp/BDU

2GetThere voor en door jongeren

Feike Klomp

Het valt soms niet mee voor jongeren. Om uiteenlopende redenen lukt het vinden van een passende baan niet of ze balen eigenlijk van de studie en jongeren zitten soms in een dip. Dan is het de kunst om niet verder af te dalen. Gelukkig hoeft het niet zover te komen of kan dit proces een halt worden toegeroepen, via de inzet van de mensen van 2GetThere.

Orry: ,,Wij komen met jongeren (van 16 tot en met 26 jaar) in contact via jongerenwerk, de wijkagenten, sociale zaken, maar ook via ouders. Dat is heel verschillend. Eigenlijk is dat logisch, elke jongere is anders en heeft zijn of haar eigen problematiek. Overigens zitten wij niet op de stoel van bijvoorbeeld een psycholoog."

Karen van Rooijen: ,,Wij zijn vooral een luisterend oor en geven via een gesprek terug waar het pijnpunt ligt. Vaak zeg ik dan: wat zou je wel willen en waar wil je naartoe?"

Twee jongeren vertellen over hun ervaringen met jongerencoaches Karen en Orry. Elise van Bommel (23) uit Doorwerth: ,,Ik kom uit Rotterdam en heb affiniteit met de creatieve grafische sector. Toen ik hier kwam wonen, merkte ik dat zekerheden waren weggevallen. Ik kende de weg en de mensen niet. Nu hoop ik met 2GetThere aan mijn hand een passende baan te vinden. Het geeft mij rust dat ik weet dat er iemand is bij wie ik mijn vragen of verhaal kwijt kan." Om mogelijke misverstanden te voorkomen: 2GetThere is geen uitzendbureau of iets dergelijks. Eigen kracht, van, voor en door jongeren, outreachend en brugfunctie, vertrouwen en ruimte; daar gaat het hier om. Een ander voorbeeld: ,,Ik zat niet goed in mijn vel en kwam via Iriszorg bij mijn jongerencoach Orry terecht. Ik merk dat hij mij wil begrijpen en kan volgen. Dat is zo belangrijk voor mij", legt een 19-jarige jongen uit. In het eerste jaar na de start van het project zijn er al 46 jongeren begeleid. In de gemeente Renkum zijn namens 2GetThere twee jongerencoaches actief: Orry en Karen. Karen die parttime werkt: ,,Ik begeleid op dit moment zes jongeren." Orry: ,,Ik help nu elf jongeren."

Foto:

Elise van Bommel (links), Orry Yzelman, Karen van Rooijen en Susanne ten Doeschate (Projectmanager 2GetThere).