• Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945
  • Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Klomp
  • Feike Klomp Tekst
  • Feike Komp Tekst
  • 2017-05-05 11:22:08 WAGENINGEN - Generaal Tom Middendorp stapt voor het Bevrijdingsdefile in Wageningen op een oude legermotor. In Wageningen is de herdenking van de capitulaties van de Duitse en Japanse bezettingsmacht in Nederland en het voormalig Nederlands-Indie in 1945. ANP JERRY LAMPEN

    Jerry Lampen

120.000 bezoekers Bevrijdingsdag Wageningen

WAGENINGEN De 72'ste herdenking en viering van de bevrijding in Wageningen was een groot succes. Donderdagavond 4 mei kreeg de Stille Tocht een grote opkomst. Rond middernacht kwamen circa 75 sportgroepen uit heel Nederland het bevrijdingsvuur ophalen om te verspreiden over heel Nederland. Op 5 mei vierde ruim 120.000 bezoekers de vrijheid in de binnenstad van Wageningen, Stad der Bevrijding.

Burgemeester Van Rumund nam het bevrijdingsvuur op in ontvangst en stak hiermee de toorts op het 5 Mei plein aan. Met dit vuur zijn na middernacht de fakkels ontstoken die vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding naar ruim 75 Nederlandse gemeenten zijn gebracht. Op deze manier is het vuur, dat symbool staat voor de verkregen vrijheid, door heel Nederland verspreid.

Op 10 verschillende plekken in de stad genoten bezoekers op Bevrijdingsdag van een breed aanbod aan muziek en cultuur. Wageningen is hiermee één van de meest onderscheidende Bevrijdingsfestivals van Nederland. De opening van het Bevrijdingsfestival werd vormgegeven door een veteraan genaamd Ray Lord, Diggy Dex, jongeren uit het AZC, leden van atletiekvereniging Pallas '67 en uiteraard de spreker, Admiraal Oosterbroek.

Bevrijdingsdefilé

In de middag werd na de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 het Bevrijdingsdefilé gehouden. Aan het Bevrijdingsdefilé deden dit jaar bijna 2.000 veteranen mee. Tijdens het defilé werd dit jaar op passende wijze een eerbetoon gebracht aan Luitenant-generaal b.d. Ted Meines. Meines werd ook wel de 'vader der veteranen' genoemd. Tot zeer hoge leeftijd was Meines zelf aanwezig bij het defilé.

Voor de veteranen bood het Foulkes Festival een ontmoetingsplek in een speciale tent. Historische militaire voertuigen stonden hier de hele dag opgesteld en tentoongesteld aan het publiek. Ook vond re-enactment plaats en hebben diverse oorlogsmusea exposities verzorgd. Vier en vijf mei, een geslaagde combinatie van herdenken en vieren in Wageningen, Stad der Bevrijding.