Zaterdag grote zeilwedstrijd op de Rijn

19-05-2019, 11:31 | Lezersnieuws | Hpyte

Aanstaande zaterdag, 25 mei, is de Rijn tussen Heteren en Opheusden weer vol zeilboten. Dan wordt de jaarlijkse regionale zeilwedstrijd, de Rijnrace, gehouden. Met een veld van zo’n 40 boten is het ook vanaf de wal een mooi schouwspel.

De Rijnrace, de opvolger van de Arnhem – Wageningen race, start in het grindgat bij Heteren, gaat dan stroomaf naar Opheusden, terug naar de Bovenste Polder bij Wageningen, en dan naar de finish in de havenmond van Wageningen. Door het nauwe, slingerende vaarwater en de stroom is het een wedstrijd voor de echte rivierzeilers.

 Allerlei boten doen mee, in verschillende groepen die kort na elkaar starten. De gezeilde tijden worden omgerekend met bekende correcties voor de verschillen in boottype; zodat het op de bemanning aankomt en niet op de boot.

De beste plek om te gaan kijken is het terras van de jachthaven in Wageningen, waar de boten eerst twee keer langskomen en dan finishen; maar overal aan de Rijn bij Wageningen kun je het mooi zien. Er wordt gestart vanaf 14 u, en afhankelijk van wind en stroom kunnen de koplopers al vanaf ca. 14.40 u bij Wageningen langskomen.

De Rijnrace wordt weer georganiseerd door de zeilverenigingen in Wageningen, Giesbeek en Oosterbeek, en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Watersportcentrum Arnhem. Meer informatie op www.rijnrace.nl.