• 3-D printer The Perpetual Plastic maakt van plastic koffiebekertjes sieraden (ringen)

    Refil

Waste Lab op Duurzame Lentezondag: beleving en inspiratie rondom afval scheiden

18-03-2016, 11:21 | Lezersnieuws | Pauline van Roekel

Op zondag 3 april organiseren de gemeente Wageningen, afvalinzamelaar ACV en Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) een dag die bol staat van duurzame initiatieven! Zo is er in het centrum van Wageningen in samenwerking met nog veel meer duurzame partners een opschoonwandeling, een lentemarkt en een informatief ''Waste-Lab''.

Waste-Lab: van poep naar goud en van koffiebekertje naar sieraad (3D-printer aanwezig!)

In het Waste-Lab valt van 13-17 uur van alles te beleven rondom afval en recycling. Zo gaat het bedrijf Refil onder het oog van geïnteresseerden plastic bekers recyclen. Ter plekke gaan de bekers in de shredder en worden met de 3D-printer "Perpetual Plastic Project" omgevormd tot een sieraad (ringetje met een hartje). Hiermee kunnen bezoekers laten zien dat ze ja zeggen tegen scheiden. De plastic bekers zijn ingezameld door de medewerkers van Politie Wageningen, de Gelderse IJzerhandel maakte hiervoor speciale bekerhouders. En ook het Wageningse bedrijf NIOO-KNAW laat zien dat afval niet waardeloos is maar waardevol. Zij geven namelijk uitleg bij hun speciale opstelling genaamd 'poep is goud''. Het blijkt namelijk dat we waardevolle stoffen zo door de wc spoelen terwijl hergebruik ook mogelijk is!

Vier kliko's op een rij en inspiratie voor afval scheiden in de keuken

Ook gemeente Wageningen en afvalinzamelaar ACV zijn vertegenwoordigd in het Waste-Lab. Bij hen kunt u terecht met vragen over 'de vier op een rij', oftewel de 4 nieuwe kliko's die alle laagbouwhuishoudens per eind april 2016 hebben. Maar ook als u wilt weten of een chipszak nu bij het plastic hoort of bij restafval bent u bij de gemeente en ACV aan het juiste adres. En wilt u inspiratie voor afval scheiden in de keuken, dan is de BinBang design prullenbak misschien wat voor u. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen een kijkje nemen in een groengasvuilnisauto of deelnemen aan het grote klikospel van natuur- en milieueducatiecentrum Het Groene Wiel. Last but not least vindt in het Waste-Lab de prijsuitreiking plaats van de BinBang afvalchallenge die eind 2015 werd georganiseerd onder flatbewoners in de Nude.

Meer informatie over het Waste Lab, de opschoonwandeling en de Lentemarkt is te vinden op www.facebook.com/duurzaamlenteweekend.

De Duurzame Lentezondag maakt onderdeel uit van het Duurzaam Lenteweekend 1 t/m 3 april 2016. Op de Duurzame Lentezondag is ook de WEPod aanwezig, de zelfsturende auto die rijdt tussen Ede en Wageningen.