• Burgemeester Rumond gaf startsein

  Henk van Andel
 • Dit Somalische meisje kende de klappen van de zweep

  Henk van Andel
 • Water werd verzameld in een tank van de brandweer voor hergebruik

  Henk van Andel
 • Flessen werden ingezameld voor statiegeld

  Henk van Andel

Wandelen voor Afrika

23-03-2019, 15:27 | Lezersnieuws | Henk

Wandelen voor Afrika

 

Heb je wel eens aan den lijve gevoeld hoe zwaar zes liter water is, als je er zes kilometer mee moet lopen? Dat voelen veel vrouwen en kinderen in Afrika elke dag, omdat ze geen kraan hebben waar het water vanzelf uit stroomt.

 

Burgemeester Van Rumond van Wageningen gaf vrijdagmorgen het startsein voor leerlingen van basisschool De Bijenkorf uit Wageningen. Daarna liepen zij zes kilometer door de bossen van Landgoed De Dorskamp in Wageningen-Hoog, met een rugzak met zes liter water. Dit had als educatief doel de leerlingen te laten ervaren hoe waardevol water wordt na zo’n tocht.

 

Maar er was nog een doel. Via sponsors werd geld verzameld voor het WASH project (WAter Sanitation Hygiene) in Ethiopië. Met de opbrengst worden enkele scholen in Ethiopië geholpen aan hygiënische toiletten met stromend water, wasbakken en zeep. Maar ook worden leerlingen en ouders bijgebracht hoe belangrijk een hygiënische leefomgeving is. De uitvoering van dit project wordt in Ethiopië begeleid door de bekende stichting Woord en Daad.

 

Dit ‘Wandelen voor Water’ project vond gelijktijdig plaats in Ede en Wageningen. De organisatie berustte bij lokale Rotary Clubs, samen met een aantal deelnemende scholen. De voorlopige opbrengst bedroeg maar liefst ruim € 20.000.

 

Omdat water zo waardevol is, werd het na afloop natuurlijk niet weggegooid. Het werd verzameld in een tank van de brandweer en wordt dus ooit hergebruikt om een brand te blussen. Ook de plastic flessen werden ingezameld. Die worden ingeleverd bij supermarkten, het statiegeld wordt gedoneerd aan het Wandelen voor Water project.

 

Vooraf hadden de leerlingen in Wageningen een gastles gekregen door Rob de Nooy, voorzitter van Rotary Club Wageningen-Bergpoort. Rob heeft in Ethiopië vijf jaar gewerkt aan irrigatie projecten en kon dus uit eigen ervaring de leerlingen vertellen hoe schaars en hoe belangrijk water is in de droge gebieden van Afrika.

 

Het Wandelen voor Water project wordt door de Rotary Clubs elke twee jaar georganiseerd. Het is voor basisscholen soms moeilijk om hun deelname in te passen in hun drukke schema. Daarom begint de werving van meer scholen in Wageningen al dit jaar voor het project in 2021.