• Fossil Free Wageningen overhandigt roept Wageningen UR met petitie op om over te stappen naar een duurzame bank

    FiFo WSV Ceres
  • Fossil Free Wageningen overhandigt roept Wageningen UR met petitie op om over te stappen naar een duurzame bank

    FiFo WSV Ceres

Wageningse studenten roepen op tot financieel duurzame universiteit

18-02-2017, 09:52 | Lezersnieuws | Erik-Jan Bijleveld

WAGENINGEN 17 FEBRUARI 2017

Vrijdagmorgen overhandigden studenten van de Wageningse actiegroep Fossil Free Wageningen een petitie aan het college van bestuur van Wageningen University & Research (WUR). Met deze petitie, die door ruim duizend mensen is ondertekend, roept de groep de universiteit op om over te stappen naar een duurzame bank die niet investeert in fossiele brandstoffen. Onder de ondertekenaars zaten zo'n 200 medewerkers en alumni van de universiteit.

Fossiele investeringen

De WUR heeft de ambitie om voorloper te zijn op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Op financieel gebied is er nog wel wat te verbeteren, zeggen de studenten van Fossil Free Wageningen. Momenteel bankiert de WUR namelijk bij ABN AMRO en de Rabobank, banken die allebei veel investeren in fossiele brandstoffen. Deze investeringen vervuilen de aarde en brengen internationale klimaatafspraken in gevaar. De WUR zou door over te stappen naar een duurzame bank een groot voorbeeld kunnen zijn voor veel andere instellingen in Nederland.

Fossil Free Wageningen

Fossil Free Wageningen bestaat uit een groep studenten die zich inzet voor een samenleving zonder fossiele brandstoffen. Duurzaamheid zit ook in de portemonnee, stellen de studenten. Toen ze ontdekten dat de WUR via haar huidige banken verbonden is met de fossiele brandstofindustrie, besloten ze actie te ondernemen. In oktober zijn ze een petitie gestart die nu is overhandigd aan Tijs Breukink, lid van de raad van bestuur van de WUR. Deze petitie heeft meer dan duizend steunbetuigingen van studenten, alumni en medewerkers van de WUR ontvangen. In een eerste reactie liet Breukink weten dat de WUR ook streeft naar een fossielvrije samenleving. Fossil Free Wageningen is verheugd met de reactie en wacht verdere stappen van de universiteit af.