• parkeermeters

    pixabay

VVD Renkum: geen betaald parkeren

10-06-2019, 19:45 | Lezersnieuws | wouter

De gemeente Renkum moet binnenkort drastisch bezuinigen op allerlei terreinen om de financiële gaten te dichten die grotendeels veroorzaakt zijn door toename van de zorgvraag en bezuinigingen uit de regering. Eén van de door het college voorgestelde maatregelen is om betaald parkeren in te voeren in de centra van Renkum, Oosterbeek en eventueel Doorwerth. Volgens de Renkumse VVD is dit de nekslag voor de dorpscentra en dus onacceptabel.

Versterking van winkelstraten

De gemeente kan in de praktijk maar weinig doen aan de aantrekkelijkheid van winkelstraten in de dorpen. De meeste winkellocaties hebben het al jaren moeilijk , vanwege onder andere de opkomst van internetbestellingen. Dat is landelijk eigenlijk overal het geval. Raymond den Burger, raadslid VVD: “De winkelpanden zijn niet ons eigendom en we bepalen dus niet wat daar gebeurt. Wel hebben we de afgelopen jaren veel gedaan: de winkelstraten zijn opgeknapt, we hebben geprobeerd regels te versoepelen en we hebben het onaantrekkelijk gemaakt voor winkels om zich buiten de centra zich te vestigen. Toen de winkeliers ons vroegen om hen te helpen zodat er meer geld kwam voor evenementen en om de winkelstraten succesvoller te maken hebben wij de ondernemers gesteund. Het zou dan idioot zijn om die winkeliers die het al zo moeilijk hebben nu de nekslag te geven door betaald parkeren in te voeren.”

Businesscase klopt niet

Volgens de Renkumse VVD is de verwachte opbrengst ook zeer overdreven. Oscar Hollink, specialist lokale economie in de VVD fractie,: “De berekeningen die eronder liggen lijken niet te kloppen. Er zitten in onze ogen veel te twijfelachtige aannames in: een veel te hoge bezettingsgraad, onduidelijke kosten voor de techniek en handhaving . Dat blijkt ook omdat andere gemeenten die het hebben ingevoerd bij lange na niet de verwachte opbrengsten halen. In Velp is betaald parkeren recentelijk juist weer afgeschaft. Oftewel: we gaan geen geld ophalen, maar wel onze winkelcentra minder aantrekkelijk maken en ondernemers een enorme klap toebrengen.  Deze ondernemers moeten in vele gevallen hard werken om voor hun klanten aantrekkelijk te zijn. Bereikbaarheid is daarbij essentieel. Een drempel opwerpen door betaald parkeren gaat de gemeente veel meer geld kosten dan het oplevert en het jaagt de klanten weg. Het is dus een onzinnig idee dat van tafel moet wat ons betreft.”

Eind juni zal de gemeenteraad hierover moeten besluiten.