• Vaccinatie tegen de meningokokken

    GGD

Vaccinatiecampagne Meningokokken voor tieners van start

12-03-2019, 10:45 | Lezersnieuws | Jos

“Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je vrienden en vriendinnen en je familie”, vertelt jeugdarts Marion de Bruijn van GGD Gelderland-Midden. Zij is nauw betrokken bij de meningokokkencampagne in de regio en weet veel van de bacterie. Momenteel kunnen tieners tussen de 14 en 18 jaar in de regio zich laten vaccineren tegen Meningokokken ACWY.

Marion is heel duidelijk. “De bacterie wordt verspreid door niezen en hoesten en kan ernstige gevolgen hebben, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.” Soms kan de bacterie zelfs dodelijk zijn. Sinds enkele jaren is er een toename van het aantal gevallen van Meningokokken W-ziekte. In combinatie met de ernst van de ziekte is door RIVM besloten om te gaan vaccineren met het vaccin Men ACWY. De GGD voert de vaccinaties  in de regio’s uit.

Ruim 37.000 vaccinaties

Vrijdag15 maart begint GGD Gelderland-Midden met de eerste ronde in Ede. Daarna volgen de andere 14 gemeenten in de regio. In totaal worden ruim 37.000 tieners uitgenodigd in de periode van maart tot en met juni. Waarom deze groep? Jongeren tussen 14 en 18 jaar zijn relatief vaker drager van de bacterie die meningokokkenziekte veroorzaakt. Zij hebben meer kans om de ziekte te krijgen en de bacterie te verspreiden.

Jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 kunnen de prik halen in maart of april. Jongeren geboren in 2003 en 2005 krijgen nog een uitnodiging om de prik in mei of juni te halen. 

Wat is meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. Een groot aantal mensen draagt de meningokok tijdelijk bij zich in de neus of keel zonder dat zij zelf ziek worden, maar je kunt er een infectie van krijgen. De infectie kan hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Daar kun je aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken. De typen A,B,C,W en Y zijn de bekendste. De ziekte komt voor op alle leeftijden, het meest bij jonge kinderen tot 4 jaar, tieners en ouderen. Voor meer informatie kijk je op www.deelditnietmetjevrienden.nl