• vrijwilligers actief bezig met opruimen van zwerfafval

    Fons Goselink

Uiterwaarden Renkum weer schoon

25-03-2019, 08:25 | Lezersnieuws | Fons

De Stichting Nederland Schoon wil zwerfafval bestrijden en voorkomen. Op en rond de Landelijke Opschoondag (23 maart) hebben veel enthousiaste vrijwilligers de uiterwaarden van de Rijn in de hele gemeente Renkum opgeschoond. Ze hebben een flink aantal zakken vol afval verzameld.

Daarbij gaat het niet alleen om het opruimen van afval, maar ook om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheden, samenstelling en herkomst van het zwerfafval. Enkele deelnemers hebben met behulp van een app (Litterati) op hun mobiele telefoon foto’s gemaakt van het gevonden afval. Door de gps in de telefoon is ook direct de plaats vastgelegd, waar het afval gevonden is. Met die kennis kunnen producenten beter opgespoord, aangesproken en betrokken worden, om oplossingen te zoeken voor de lekkage van (plastic) afval naar het milieu. Doel is, dat  geen afval meer in de rivieren en uiteindelijk in de zee terecht komt. De plastic soep wordt aan de bron gestopt.

De vrijwilligers hebben bij de nuttige en gezellige actie genoten van het prachtige landschap en het lenteweer. De coördinatoren van IVN Zuidwest Veluwezoom danken alle deelnemers voor hun inzet.

De Renkumse uiterwaarden zijn weer schoon. Aan allen die komende zomer genieten van het prachtige gebied het verzoek, om het ook schoon te houden!