• Het Wageningse Torenkamerkoor in actie

    [onbekend]

Torenkamerkoor in Slavische sferen

22-09-2017, 19:40 | Lezersnieuws | Dick Bal

Zaterdag 30 september kunt u in Wageningen naar een concert met de titel 'Slavische Gebeden en Gezangen'. In een zeer afwisselend programma met Oost-Europese muziek laat het koor zich begeleiden door het Rosaria Ensemble. Soliste is de veelzijdige sopraan Tineke Roseboom.

Wat hebben componisten als Handl, Liszt, Makor, Tsjesnokov en Zelenka met elkaar gemeen? Qua muziekstijl niet veel, maar ze komen allemaal uit Slavische landen. En ze schreven muziek uit de categorie 'gebeden en gezangen'. Reden voor het Torenkamerkoor om ze maar eens samen in een programma te zetten.

De meeste aandacht gaat uit naar de Tsjech Jan Zelenka. Een beetje een vergeten componist van rond 1700 - maar hoe onterecht blijkt dat te zijn! Luister maar eens naar zijn sprankelende Magnificat. En wist u dat de 'pianoleeuw' Franz Liszt ook zeer ingetogen, bijna mystieke muziek heeft geschreven? Maar op een concert met Slavische muziek mag natuurlijk ook de Russisch-orthodoxe kerkmuziek niet ontbreken. In de Cherubijnenzang van Tsjesnokov klimmen de sopraan tot grote hoogte en dalen de bassen af tot extreme diepten.

Het Torenkamerkoor is er trots op de Nederlandse première te kunnen verzorgen van twee werken van de jonge Sloveen Andrej Makor: hij wordt internationaal steeds meer uitgevoerd, maar moet in Nederland nog ontdekt worden.

Kortom: een bijzondere belevenis en dat allemaal in de Wageningse Grote Kerk.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is 12 euro, maar in de voorverkoop is het slechts 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden of te reserveren door een mail te sturen naar torenkamerkoor@gmail.com (zie ook www.torenkamerkoor.net).