Topprestatie van WSDV

11-11-2017, 22:20 | Lezersnieuws | frederic ivens

Wageningen - WSDV overtrof zichzelf en hield aan de streekderby tegen landskampioen VBI Huissen knap een punt over. De Wageningse ereklasser bleef daardoor op de vierde plaats staan .

De paring pakte niet ongunstig uit al was de nederlaag van Wieger Wesselink tegen wereldtopper Alexander Baljakin een fikse tegenvaller. Wesselink pleegt vrijwel nooit te verliezen maar kwam er na een taktische finesse niet meer aan te pas. Objectief stond hij op dat moment zeker niet minder. Johan Sterrenburg was goed voor de gelijkmaker. Ereklassetopscorer Fred de Koning verrekende zich in een slecht klassiekje met een dure damzet wat hem uiteindelijk op schijf- en partijverlies kwam te staan.

Heike Verheul speelde een knappe, spannende partij tegen de sterke Gérard Jansen die geen schijn van kans kreeg en op het laatste zelf nog remise moest maken. De nummer acht van het WK vrouwen verdiende er een fraaie blauwe vermelding mee.

WSDV nam zelfs brutaal een voorsprong door Matthias de Kruijf. Het kan bijna niet anders dan dat Joost Hendriksen in het gevorderde middenspel gewonnen moet hebben gestaan De Huissenaar deed het echter verkeerd en liet zich taktisch en combinatief te grazen nemen: 5-3.

Trainer-coach Rik Keurentjes probeerde ijzer met handen te breken tegen de op remise beluste Maarten Linssen. Hij kreeg wel enig voordeel maar doorslaggevend was het niet. Marcel Monteba had 147 ratingpunten minder dan Jasper Lemmen wat in de partij echter niet was te merken. Met een volkomen gelijkwaardige remise als resultaat.

VBI kwam langszij door technisch bondsdirecteur Johan Krajenbrink. Ester van Muijen stond lang een tikje ongemakkelijker maar veel aan de hand was er niet. Pas in het late middenspel gingn het van kwaad tot erger wat tot een verloren eindspel leidde: 7-7.

Fred Ivens vreesde tegen Jos Stokkel voor zijn leven maar wist toch nog de remise voor de poorten van de hel weg te slepen. Jan Groenendijk bereikte weinig tegen collega-grootmeester Geert van Aalten. In een dun standje probeerde JG Superstar het nog wel maar de Huissense routinier gaf geen krimp: 9-9.

Jesse van Beek werd tegen MTB Hoogeveen matchwinner. Ook nu rustte het gewicht van de wedstrijd op zijn schouders. Guntis Valneris had gemakkelijker spel maar met een krachtzet wist de WSDV'er in het late middenspel alle mogelijke verliesgevaar uit te bannen, waarna het aan de Letse oud-wereldkampioen was om remise te maken. Waarna Jesse van Beek opnieuw op het schild kon worden gehesen.